Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Kuřim 19. října (VS ČR) – Slavnost 40 let založení samostatné Věznice Kuřim se uskutečnila 16. září ve Společenském a kulturním centru v Kuřimi. Moderátorka přivítala všechny zúčastněné z řad současných a bývalých zaměstnanců a partnerských institucí.

Úvodní slovo patřilo řediteli Věznice Kuřim Petru Juříčkovi, který ve své prezentaci představil historii věznice od jejích počátků v roce 1956, kdy věznice působila v areálu firmy Prefa a odsouzení se zde podíleli na výrobě betonových prefabrikátů. Výstavba nové věznice započala na konci sedmdesátých let a kolaudace proběhla v roce 1981. Za čtyřicet let se tvář věznice výrazně pozměnila, proběhly a stále probíhají investiční akce zaměřené ať už na vnější bezpečnost věznice, pracovní možnosti odsouzených a celkovou revitalizaci věznice. V současnosti je ubytovací kapacita věznice pro 498 odsouzených mužů starších 18 let zařazených ve věznici s ostrahou.

Hlavní náplní věznice je výchovná činnost odsouzených, se kterými se pracuje v odděleních standardních, ale také specializovaných – mladých dospělých, oddělení pro výkon ochranného léčení sexuologického a pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování. Součástí programu zacházení jsou i projekty, charitativní akce a besedy – Yellow Ribbon Run, Program prevence kriminality ve školách, Charitativní běh Blansko, Světový den shybu, Lesy pro budoucnost.

Následovaly projevy významných hostů, mezi které patří regionální ředitel Vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence v Brně-Bohunicích Dušan Gáč, bývalý ředitel Jiří Mezník (ve funkci v letech 1990-2005), bývalá ředitelka Věznice Kuřim Zuzana Kalivodová (ve funkci v letech 2005-2018), ředitelka Věznice Kuřim Gabriela Slováková (ve funkci v letech 2019-2021 a v současné době je na mateřské dovolené). Pozvání také přijali zástupci partnerské slovenské věznice v Banské Bystrici Králové v čele s pověřeným ředitelem Miroslavem Dohnanem. Nastavená protiepidemická opatření neumožnila návštěvu zástupcům partnerské polské věznice Nowy Sącz.

Oficiální část slavnosti vyvrcholila příchodem čestné stráže vězeňské služby s praporem, státní vlajkou České republiky a ceremonií udělování ocenění v podobě medailí a plaket. Tyto si z rukou regionálního ředitele, ředitele věznice a zástupce ředitele věznice převzali vyznamenaní zaměstnanci vězeňské služby a zástupci partnerské věznice z Banské Bystrice Králové. Po zaznění české státní hymny byla oficiální část slavnosti ukončena. Jako překvapení pro přítomné proběhla premiéra filmového klipu „S rodinou za stěnou“, natáčeného ve Věznici Kuřim ve spolupráci se sdružením VOLONTÉ CZECH a režisérem Davidem Kočárem. Klip pojednává o možnosti pomoci odsouzeným a jejich rodinám v řešení problematiky dluhové pasti.

Volný program byl zahájen hercem a bubeníkem kapely Wsedě Petrem Čtvrtníčkem, a než zazněly úvodní písně „Žlutá stužka“ a „Jen pár slov“ poděkoval firmě Kytary.cz, která kuřimské kapele věnovala novou bicí soupravu. 

Závěrečné slovo patřilo opět řediteli věznice, který poděkoval bývalému vedení věznice a všem zaměstnancům, kteří se na rozvoji a provozu věznice podíleli v uplynulých 40 letech, za jejich každodenní práci, bez které by jednotlivé úseky a věznice jako taková již léta nemohla fungovat. Na závěr všem popřál, hlavně pevné zdraví. Zbytek večera byl v duchu přátelského posezení při příležitosti zhlédnutí fotografické prezentace věznice v čase a poslechu vězeňské kapely.

 

pak

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.