Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Kuřim 20. října (VS ČR) – Kurz obsluhy křovinořezu byl ve Věznici Kuřim realizován poprvé, zúčastnilo se 8 odsouzených, kteří projevili zájem o rekvalifikaci, a s tím spojenou možnost dalšího pracovního uplatnění. Kurz byl realizován společností bfz o.p.s., která spolupracuje s Úřadem práce České republiky a poskytuje pestrou škálu rekvalifikačních kurzů. Za věznici se na rekvalifikaci podíleli dva odborní zaměstnanci a to vychovatel a pedagog. Kurzy jsou akreditované Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Rekvalifikace probíhala v 5 ti pracovních dnech, složena z teoretické a praktické části. V teorii byli odsouzení seznámeni se složením nástroje, zhlédli naučné video z praxe a byli proškoleni v oblasti bezpečnosti práce. V praktické části instruktor odsouzené vybavil ochranným oblečením a pomůckami (montérky, blůzy, boty, brýle, rukavice, chrániče sluchu a bezpečnostní helmy). Praxi odsouzení vykonávali v prostorách věznice, nacvičovali sečení trávy na rovině, ve svahu a trénovali použití křovinořezu jako motorové pily, tímto způsobem likvidovali náletové dřeviny do průměru 10 cm. Pro získání Osvědčení o profesní kvalifikaci, na závěr kurzu skládali písemnou zkoušku. Celková časová dotace kurzu činila 25 hodin.

Dle nařízení vlády je povinností zaměstnavatele při práci v lese a na pracovištích obdobného charakteru-údržba zeleně pracovníka vyškolit a jeho znalosti prokazatelně ověřit.

 

pak

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.