Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KUŘIM 25. května (VS ČR) – Výměnná stáž zástupců Zakladu Karnego z Noweho Sączu a zástupců Věznice Kuřim se uskutečnila na půdě kuřimské věznice. Zástupci obou organizačních jednotek měli možnost si vzájemně vyměnit zkušenosti z praxe v obou vězeňských systémech. Osmi členná delegace v čele s ředitelem věznice Łukaszem Chruślickim navštívila mimo kuřimskou věznici i Věznici Rapotice a Věznici Mírov, jež je věznicí pro výkon trestu odnětí svobody odsouzených se zvýšenou ostrahou a jejíž historie sahá až do poloviny 12. století.

Výměnná stáž s polskou věznicí byla realizována naposledy v roce 2019, poté předávání zkušeností přerušila pandemie covid a také zanikla dohoda mezi našimi jednotkami. Tuto vzájemnou dohodu se ředitelům jednotek opět podařilo obnovit a spolupráce na výměně zkušeností může aktivně pokračovat.

Skladba polských kolegů byla napříč všemi odděleními – výkon trestu, vězeňská stráž, správní oddělení a zdravotní oddělení. Vyměněné zkušenosti, srovnání obou systémů a rozdílností v zákonech a postupech jsou evidentní. Avšak účel a poslání obou organizačních jednotek zůstává shodný.

V neformální části se delegace seznámila s historickou částí Brna, v Předklášteří u Tišnova navštívila klášter Porta Coeli, který je jediným fungujícím ženským cisterciáckým klášterem v České republice, dnes tam žijí čtyři sestry.

 

pak

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.