Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Kuřim 1. října (VS ČR) Věznici Kuřim a Římskokatolickou farnost v Olešnici spojuje osoba Ladislava Kince, který ve věznici slouží jako kaplan a ve farnosti jako jáhen. V polovině září naplánovali ve farnosti připomínku a oslavu 180. výročí vysvěcení farního kostela sv. Vavřince, který byl postaven na místě původního, po zničujícím požáru obce. Program farního dne měl dvě části – duchovní a kulturní.

V rámci kulturního programu vystoupila hudební kapela Wsedě, která zahrála několik písní a představila posluchačům program  Žluté stužky – dát vězňům druhou šanci.  Jejich vystoupení se setkalo s živým ohlasem a posluchači si vynutili  několik přídavků.

Pamětníci vzpomínali, že v prostorách kulturního domu proběhl v padesátých letech politický monstrproces, kde byli nespravedlivě odsouzeni rolníci  z Olešnice a okolí – jeden k trestu smrti a další k mnoha letům těžkého žaláře. 

Kaplan  při představení vězeňské kapely zvlášť přivítal již propuštěného bývalého kapelníka. Přiznal, že mu velmi přál podmínečné propuštění z výkonu trestu a přitom si nedovedl představit vystoupení skupiny bez něho.  Ocenil, že kapelník přijel na toto vystoupení ze vzdáleného domova, kde si již užívá svobody.  Doufejme, že toto zdařilé vystoupení  kapely přispělo k umenšení předsudků a nepravd, které o odsouzených a systému vězeňství kolují ve veřejném prostoru a na které právě projekt Yellow Ribbon Run cílí.  

Ladislav Kinc, kaplan

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.