Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Kuřim 29. duben (VS ČR) Po překonání prvotních nesnází spojených s nově vzniklou situací se podařilo nevídané. Nedostatek ochranných pomůcek způsobil obrovskou vlnu solidarity a touhy pomoci i mezi zaměstnanci – ať již civilními či těmi v uniformách, ale i mezi odsouzenými muži.

Věznice rychle zareagovala a odsouzení nejprve našili roušky pro zaměstnance a všechny vězně. Na prosbu starosty města Draga Sukalovského  jsme ušili roušky všem občanům Města Kuřim.

Požadavky se množily, proto kuřimští vězni pod velením vedoucí oddělení zaměstnávání Hanky Velecké šili dobrovolně a bez nároku na mzdu více jak měsíc - o víkendech, ve svátky i v rámci volnočasových aktivit v rukodělné dílně či v opravně oděvů - a ušili roušky např.  pro Hospic sv. Alžběty, FN Brno-Bohunice, Úrazovou nemocnici Brno, nemocnice U svaté Anny, romské středisko DROM, či různé charity v Jihomoravském kraji.

Na prosby ředitelů Základních škol v Kuřimi odsouzení muži našili roušky všem žákům, kteří se chystají opětovně usednout do lavic – dohromady 24.000 roušek. Po měsíci tvrdé práce jsme překvapili odsouzené obrovským řízkem a fotbalovým zápasem, radost v jejich očích byla nepopsatelná.

To vše by nebylo možné bez pomoci. Občané Města Kuřim zapůjčili vlastní šicí stroje, město dodalo potřebné materiály k výrobě roušek.

Látky, tkalouny, nitě apod. nosili zaměstnanci, ve velkém je zasílaly společnosti Volonté Czech, Mezinárodní vězeňské společenství, Lighthouse, Podané ruce – tyto spřátelené organizace dokonce bezplatně poskytly chybějící pračky a žehličky, které postupně dodáváme na všechny oddíly, aby odsouzení mohli udržovat roušky v odpovídajícím stavu a nemuseli je prát ručně.

Obrovský dík patří všem zaměstnancům, kteří svou solidaritou, aktivitou, optimismem a prací přesahující běžné povinnosti přispívají k dobré náladě a pomoci ostatním. Dík patří i odsouzeným a jejich rodinám, jež respektují vzniklou situaci a pomáhají společně situaci zvládnout.

V duchu projektu Yellow Ribbon www.yellowribbon.cz tedy s námi utíkejte předsudkům a dávejme společně lidem s trestní minulostí šanci ukázat, že si své místo ve společnosti zaslouží. Doba "roušková" je toho důkazem.

PaK

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.