Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KUŘIM 22. září (VS ČR) - Sobota 10. září se stala pro odsouzené otce speciální. Odsouzení tatínkové mohli prostřednictvím projektu Den s dítětem strávit celý den se svými dětmi  a partnerkami. Akce proběhla v rámci spolupráce Mezinárodního vězeňského společenství ve věznicích Bělušice a v Kuřimi.

Projekt Den s dítětem je ve věznici realizován již pátým rokem. Odsouzené do projektu vybírá sama věznice. Kritériem je především bezproblémové chování a zájem o rodinu. V Kuřimi bylo vybráno 10 odsouzených tatínků. Děti na akci přijely v doprovodu matky, sourozenců, ale třeba také babičky, která je má v péči, případně sociální pracovnice v případě, že jsou děti umístěny v dětském domově. Celodenní akce v Kuřimi poskytovala dostatečný prostor pro soukromé chvíle i rozhovory rodin, nebo mazlení tatínků s dětmi. „Několika rodinám jsme trochu změnili život, každému v jiné míře, ale dodali jsme jim na pár měsíců radost a společné vzpomínky a také spoustu naděje,“ dodala Gabriela Kabátová, ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství.

Odsouzení zapojení do tohoto projektu strávili společné chvíle radosti, které jsou pro rodinu vzácné, na účastníky čekal program se soutěžemi, workshopy nebo občerstvením. Společně vyráběli fotorámečky a vytvářeli tak svůj obraz rodiny. Obtiskli své ruce na plátno, vyráběli záložky a skákací příšerky, nechybělo ani malování na obličej a také dopis na potom (tatínek dětem a rodině, rodina zase tatínkovi), dopis si měli všichni přečíst tehdy, když už nebudou spolu, pohodovou atmosféru dotvářela hudba. V průběhu dne byla v očích odsouzených patrná radost a také dojetí, které jinak drsní muži nijak neskrývali. Při předávání dárků dětem, byly děti dotazovány, co se jim nejvíce líbilo. Téměř všechny děti řekly, že nejlepší bylo, že mohly být se svým tátou. Tyto silné momenty přítomné dobrovolníky vždy utvrdí, že jejich pomoc je na správném místě.

Cílem projektu Den s dítětem je posilovat rodinné vazby a povzbudit odsouzené do dalších dní za mřížemi. „Děti odchodem rodiče do věznice velmi psychicky trpí. Celodenní setkání rodin může dětem zásadně pomoci prožitkem radosti, kterou v sobě dál nesou. Mnoho rodin se během výkonu trestu rozpadá. Setkání dává i odsouzeným naději do dalších dní za mřížemi, protože vztahy s jejich rodinou jsou často tím jediným, co je ve věznici drží nad vodou a co jim pak po propuštění pomáhá vyhýbat se trestné činnosti,“ říká ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství Gabriela Kabátová. 

Akce Den s dítětem by nebyla možná bez spolupráce s věznicemi, které projekt podporují a také bez finančních darů. Tyto dvě akce konkrétně podpořil Adventní koncert České televize. V letošním roce se projekt Den s dítětem uskuteční ještě pro odsouzené ženy ve Věznici Ruzyně – Velké Přílepy.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.