Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KUŘIM 29. června (VS ČR) – Včerejší návštěva pražského pomocného biskupa a generálního vikáře Zdeňka Wasserbauera potěšila přítomné necelé dvě desítky odsouzených, kteří se pravidelně scházejí na mši svaté v kapli svatého Dismase ve Věznici Kuřim. Slavnostní okamžik prožili zejména dva z nich, první byl pokřtěn a následně oba z rukou biskupa přijali svátost biřmování.

Mše svatá byla zahájena v deset hodin společnou písní a křížem, za přítomnosti faráře lipůvské farnosti Václava Knotka a jáhna Ladislava Kince. Po bohoslužbě slova následovala obnova křestního vyznání všech přítomných a dále byli biřmovanci pomazáni křižmem, což je směs olivového oleje a vonného balzámu, je to symbolika působení Ducha svatého. Následovaly přímluvy a slavení eucharistie, při které biřmovanci přistoupili ke Stolu Páně poprvé. Na závěr biskup udělil všem přítomným požehnání.

V rámci dalšího programu biskupa se v pastorační místnosti uskutečnila beseda s odsouzenými, poté následovala prohlídka věznice a po společném obědě s vedením věznice proběhlo neformální setkání se zaměstnanci, při kterém nás biskup povzbudil v naší práci a službě ve věznici.

Uskutečněná návštěva biskupa ve věznici se podařila vlivem účasti vedení věznice na mši svaté v Praze, která byla sloužena u příležitosti 30. výročí založení Vězeňské služby České republiky a zvlášť při ní bylo pamatováno na všechny příslušníky a zaměstnance, kteří zemřeli při výkonu povolání. Po této mši svaté se konalo setkání na arcibiskupství, kde také proběhlo prvotní ústní pozvání ředitelem věznice do Kuřimi.

 

 

pak

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.