Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KUŘIM 29. června (VS ČR) – 7. ročník běhu se Žlutou stužkou se uskutečnil 21. června v Aktivním lesoparku Řepy, realizační tým z Věznice Kuřim odjel na akci v počtu 40 osob, z toho 13 odsouzených, kteří se účastnili akce jako aktivní běžci v závodu nebo hudebníci vězeňské kapely Wsedě, která doprovázela program akce po celý den a v podvečer se střídala s vězeňskou rockovou kapelou Pan krat’sbend z Prahy Pankráce.

Letošní ročník běhu byl věnovaný dětem vězněných rodičů, jejich počet je až 40 000, tyto děti jsou neviditelné oběti trestných činů a mohou čelit různým předsudkům tak jako samotní odsouzení. V rámci prvního tematického ročníku byl pořádán i dětský závod, jehož patronka je sportovní moderátorka Barbora Černošková. Zúčastněné děti přišly podpořit i další sportovní osobnosti např. Michal Krčmář, biatlonista a stříbrný olympijský medailista.

Vězeňská služba jako jeden z partnerů platformy má nezastupitelnou funkci v uskutečnění celé akce, obrovská podpora zaštiťující účast 157 běžců z 25 organizačních jednotek svědčí o skutečnosti, že akce boří předsudky, podporuje lidi s trestní minulostí, aby se lépe začlenili zpět do běžného života a přispívá k prevenci kriminality. Věznice Kuřim postavila na start čtyři štafety zaměstnanců a tři štafety odsouzených, které byly namíchány s osobami po výkonu trestu odnětí svobody a civilními běžci. Velká podpora, trenér všech běžců z věznice, to je vytrvalostní a maratonský běžec Jiří Homoláč, který se sám aktivně závodu zúčastnil a jehož vlivem se kuřimská štafeta umístila jako druhá v celém závodu. Medaile a diplom, to byla zasloužená odměna pro každého účastníka závodu.

Stálice a ambasador projektu Petr Čtvrtníček akci provázel jako bubeník kapely Wsedě, jako Čeněk Strnad – řezník a uzenář zajišťující občerstvení pro přítomné běžce, kteří se mohli v průběhu celé akce občerstvit z jeho kuchyně. Ve výčtu osobností je nutné zmínit organizátora hlavního závodu Tomáše Slavaty ze Slavata Triatlon Tour, jenž se svojí rodinou projekt finančně podporuje, pořádá tréninky pro partnery a spolu s organizací STOPNITO se podílí na celé organizaci závodu.

V rámci doprovodného programu byla pozvána umělecká skupina Tlustá čára, která zajišťovala program pro děti, Art Atelier uspořádal graffiti workshop a malování na obličej. Všichni zúčastnění si mohli prohlédnout výstavu - Uteč předsudkům aneb Žlutá stužka v pohybu, která opět bude instalována po městech České republiky.

Občerstvení pro všechny malé i velké běžce zajistili podporující firmy – Čeněk Strnad, Kostelecké Uzeniny, Bahn - mi - Ba, Kafebouda a Odkolek.

 

pak

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.