Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 31. prosince (VS ČR) - O čtvrté adventní neděli se v kapli objektu Poštorná konaly dvě vánoční bohoslužby, které sloužil kaplan věznice Daniel Blažek. Účast byla hojná, při první bohoslužbě, která se konala pro odsouzené muže z oddílu s nízkým stupněm zabezpečení, dokonce nezůstala ani jedna židle volná.

Další bohoslužba byla sloužena pro oddíl se středním stupněm zabezpečení. Nezůstalo jen u slova evangelia a u vánoční zvěsti, o krásnou atmosféru se postaralo neformální hudební těleso, které z talentovaných odsouzených zformoval vychovatel Radek Blaha. Pečlivě nacvičili a pak při bohoslužbách i zahráli několik vánočních písní a lidových koled. Z uznalého ohlasu mezi posluchači bylo zřejmé, že právě tato avizovaná část bohoslužeb byla lákadlem a důvodem až mimořádného zájmu.

Původní vězeňská kaple v objektu Břeclav, byla slavnostně otevřena v dubnu roku 2015. Předvánoční bohoslužby se v ní také nedávno konaly. Poštorenská "sestřička" byla slavnostně otevřena v červnu roku 2019. Byla vybudována a především pečlivě vyzdobena i díky mnoha odpracovaným brigádním hodinám odsouzených, dokonce i květináče pro desítku tamních květin jsou ruční prací odsouzených z keramického kroužku. Jsme zřejmě jediná věznice, která má dvě kaple, velmi estetické prostory jsou využívány několikrát týdně i přes rok.

Mgr. Daniel Blažek - kaplan Věznice Břeclav 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X