Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 4. května (VS ČR) – Koncem měsíce dubna se odsouzení muži zapojili na území chráněné krajinné oblasti Pálava do jejího čištění od plevele, byli vděčni především za možnost pobytu v tak krásné přírodě a za činnost na čerstvém vzduchu.

Akce byla organizována ochránci přírody z chráněné krajinné oblasti Pálava, pomáhali dobrovolníci z řad veřejnosti a také deset odsouzených mužů z Věznice Břeclav, šest ze středního stupně zabezpečení a čtyři z nízkého stupně. O dobrovolnické akce je ze strany odsouzených vždy velký zájem, takovou pomoc mimo jiné vnímají jako součást sebereflexe a mít možnost se při takové příležitosti podívat za zdi věznice, je pro odsouzené další velkou motivací.

Čištění bylo zaměřeno na rychle se šířící boryt barvířský, tato rostlina je sice užitečná jako ekologicky nezávadné barvivo, které se dříve hojně používalo k barvení textilií a má také antibakteriální účinky, ale je silně invazivní, na území Pálavy vytlačuje vzácné druhy rostlin a není zde tedy žádoucí. Trhání plevele ve svazích a neustálé šlapání do kopce bylo namáhavější, ale odsouzení muži měli z této činnosti radost a dobrý pocit, jak sami uvedli.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.