Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BŘECLAV 22. září (VS ČR) - Věznice Břeclav začala v roce 2019 spolupracovat se společností Lavandia s.r.o., kdy zástupci firmy darovali věznici několik keříčků levandule a odsouzení muži vysadili stovky levandulí na připraveném záhonu v nestřežené části objektu Poštorná. Od toho roku o tyto krásné rostliny pečují odsouzení v rámci programů zacházení pod dohledem zaměstnanců oddělení výkonu vazby a trestu.

Prvním cílem bylo při plnění programů zacházení s vězněnými osobami o rozmnožení výsadby a rozšíření až na celé vytýčené pole. První rok po výsadbě rostlinky řádně zakořenily, zmohutněly a rozrostly se do krásných keřů, které poprvé svými krásnými fialovými květy romanticky zabarvily a rozjasnily okolní prostor. Tuto krásu tam chodila obdivovat většina zaměstnanců věznice a obzvlášť byl jejich obdiv velký, když další rok viděli, jak se levandule hojně rozrůstá. V roce 2019 se také pořídilo několikero včelstev, která jsou umístěna nedaleko záhonu, a tak se s kytičkami levandulí a medem dále pracuje v malé rukodělné dílně. Vězni se pod dohledem vychovatele, který je sám včelařem, snaží starat o zdraví včelstev a jejich celkový život. Včely nám krásně každoročně opylují květy levandulí, tím máme velmi chutný med, který je chloubou naší věznice.

V letošním roce se podařilo znovu navýšit výsadbu mladých levandulí. V rámci programů zacházení s vězněnými osobami bylo celé pole osázeno novými rostlinkami levandule, nyní se jedná už o čtyři sta rostlinek, ze kterých bude dále čtyři sta keříků, které budou znovu a znovu vonět, a tak navozovat romantickou atmosféru v duši našich vězněných osob, ale i zaměstnanců.

Ing. Dušan Fikr – pedagog volného času

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.