Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Obrazy, které si návštěvníci městských knihoven v Praze prohlíží, mají svůj původ za branou Vazební věznice Praha-Pankrác. Možná se pozastavíte nad tím, proč odsouzení malují. A jak se to stalo, že se takové obrazy ocitly v pobočkách Městské knihovny v Praze?  Důvod je jednoduchý. Městská knihovna Praha je přátelské prostředí, otevřené všem příchozím i informacím. Pobočky usilují o to, být dobrými sousedy ve svých lokalitách a smysluplně spolupracovat s organizacemi, které tam působí. A jednou z nich je i naše Vazební věznice Praha-Pankrác. 

Protože i za branou věznice žijí lidé a většina z nich má zájem vrátit se zpět do běžného života. A k tomu jim v rámci resocializace napomáhají vzdělávací a zájmové aktivity.

Malby, které v rámci těchto aktivit vznikají, mají svůj význam, a to jak z hlediska již zmíněné resocializace, tak i smysluplného trávení volného času a zvýšení sebevědomí odsouzených. Protože i vědomí toho, že něco umím, něco dokážu, že i mně – odsouzenému – se může něco hezkého podařit, je velmi důležité. A mnoho odsouzených takový pocit ve svém životě zažívá úplně poprvé. 

Hlavním cílem resocializace je umožnit odsouzenému něco nového se naučit, ukázat mu novou cestu, nový směr, který by mu mohl pomoci i v jeho dalším životě mimo věznici. Využít čas k tomu, aby jeho život už nadále pokračoval spíše tím správným směrem.

Budeme potěšeni, pokud vás vystavené obrazy nějakým způsobem osloví, zaujmou, budou k vám promlouvat či pobízet k zamyšlení. Pokud se tak stane, získá tak snaha vychovatelů naší věznice i další rozměr….

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.