Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 28. června (VS ČR) - V neděli 27. 6. 2021 si ve Vazební věznici Praha-Pankrác zástupci české veřejnosti připomněli památku obětí komunistických politických procesů. Každoroční vzpomínková akce se koná vždy v den smrti doktorky Milady Horákové, která zde byla před 71 lety po vykonstruovaném politickém procesu popravena.

Milada Horáková je nejznámější obětí justičních vražd v komunistickém Československu. V neděli 27. 6. 2021 uplynulo 71 let od doby, kdy byla představitelka České strany národně socialistické popravena spolu s dalšími třemi odsouzenými ve vykonstruovaném politickém procesu. Milada Horáková byla jedinou ženou, kterou komunistický režim i přes mezinárodní protesty popravil. V jednom z největších vykonstruovaných politických procesů padesátých let byli spolu s ní k trestu smrti odsouzeni také Oldřich Pecl, Jan Buchal a Záviš Kalandra. Dalších devět lidí bylo odsouzeno k doživotním trestům nebo trestům v rozmezí 15 až 20 let.

Proti rozsudku smrti nad doktorkou Miladou Horákovou protestoval celý svět. Telegram prezidentu Gottwaldovi zaslal i nositel Nobelovy ceny Albert Einstein. Komunistický režim s popravou pospíchal a vykonal ji brzy ráno 27. června 1950.

Nezákonný rozsudek nad doktorkou Miladou Horákovou byl zrušen v roce 1968, rehabilitována však byla až v roce 1990. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.