Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 26. března (VS ČR) - Odsouzení z vazební věznice pod vedením speciálního pedagoga a vychovatele poskytli výpomoc při velikonočním úklidu kostela sv. Václava a jeho okolí.

 

Den před nedělním svátkem Květné neděle se kostel sv. Václava v Ostravě stal místem setkání, které spojilo pospolitost víry s gestem solidarity. Světlo slunce se lomilo v oknech kostela, když skupina šesti odsouzených, oblečených do pracovních oděvů vstoupila do svatostánku. S úctou k místu a respektem k obřadům se chopili košťat, hadrů a dalšího náčiní a začali s prací. Pro mnohé z nich to byl okamžik, který v duchu před Velikonočních slavností přinášel naději na nový začátek a odpuštění.  

Speciální pedagog, který vedl tuto skupinu, vysvětlil: "Tato příležitost není pouze o samotném úklidu kostela. Je to o dávání druhé šance, o nalezení smyslu a hodnoty v každém lidském životě. Svátky jako Květná neděle jsou časem nového života a zmrtvýchvstání, a my věříme, že každý člověk si zaslouží šanci na nový začátek."  

Pro odsouzené to byl moment, kdy zažili, že i přes své minulé chyby a omyly mohou být užiteční. Jeden z odsouzených, který si přál zůstat anonymní, prozradil: "Tohle není jenom o úklidu kostela. Je to o pocitu, že můžeme udělat něco dobrého, že jsme součástí něčeho většího, než jsou naše chyby."  

Po několika hodinách poctivé práce byl kostel sv. Václava v Ostravě opět zářivý a připravený přivítat věřící ke slavnostním bohoslužbám Květné neděle. Odsouzení opustili kostel s pocitem hrdosti a naděje, že i jejich životy mohou najít nový smysl a cestu ke změně. Svátky jara nejsou jenom o náboženských obřadech, ale také o důležitosti milosrdenství, odpuštění a druhých šancích. Pro odsouzené z Vazební věznice Ostrava to byla příležitost naučit se novým hodnotám a nahlédnout do svého života s nadějí a odhodláním ke změně.

„mir“

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X