Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 11. října (VS ČR) – Dnes přinášíme rozhovor s kolegou Romanem z oddělení výkonu vazby a trestu, kterému se podařilo skloubit nesnadnou práci vrchního dozorce, starost o rodinu a řetězovou disciplínu triatlon, která kombinuje tři sporty - plavání, jízdu na kole a běh. Byť se tomuto sportu věnuje až od 54 let, může být svou vytrvalostí a skvělou fyzickou kondicí vzorem i pro mladší kolegy. V triatlonu jsou všichni šampioni. Důležitá je motivace a cílevědomost.

Na jaké pozici ve vazební věznici Ostrava sloužíte a jak dlouho jste ve služebním poměru u vězeňské služby?

Ve Vazební věznici Ostrava pracuji na pozici vrchního dozorce a sloužím letos již 19. rok.  

 

Jak dlouho se věnujete sportovním aktivitám a kdy Vás potkal triatlon?

Sport mně provází aktivně od mých 15 let. Všestranný přístup ke sportu mi pomohl vybudovat základy pro triatlon, který dělám až nyní, ve zralejším věku. Triatlonu se aktivně věnuji teprve 2 roky, ale za tu dobu jsem získal zkušenosti ze závodů a soustředění na trikempech, a to také díky Petrovi Vabrouškovi, který je naše světová ikona triatlonového sportu. Je mi 56 let, ale takovou kondici jsem neměl ani když mi bylo třicet.

 

Co konkrétně triatlon představuje?

Triatlon je v poslední době hodně propagován médii a dostává se čím dál více do podvědomí široké veřejnosti. Je to komplexní sport, který se skládá ze tří disciplín. Plavání, cyklistiky a běhu.  

 

Jak se připravujete a jak probíhají tréninky?

Připravuji se cíleným a propracovaným tréninkem, který mám rozdělen do přípravného a závodního období. V přípravném období je trénink specifický v tom, že v týdenním cyklu je rozdělen na plavání + kolo a běh pak trénuji samostatně, zvlášť. Vychází to tak, aby v týdnu bylo vždy 2x plavání 2x kolo a 2x běh. Občas musím taky improvizovat a přizpůsobit trénink podle časových možností. Důležité je však skloubit trénink s prací i potřebami rodiny.  

Každá disciplína v triatlonu má trénink specifický. V rámci příprav na plavání se věnuji jednak tréninku plavecké techniky a jednak objemovému navyšování délky plavání. Cyklistiku trénuji v kopcích, frekvenčně a objemově. Je to dáno nikoli na ujeté kilometry, ale na minuty - např. 120 min. a čas se navyšuje vždy po jednom až dvou týdnech tréninku, současně trénuji také techniku posedu. V běhu trénuji techniku, intervaly na rychlost, objemově na vytrvalost. Střídám 2x kratší běh do 90 minut a jeden dlouhý 120 až 240minutový běh. Zajímavý je taky tréning v kopcích – silově + seběhy z kopce volně.

 

A je to jiné v období, kdy se chystáte na závody?

V závodním období ubírám na objemovém tréninku a trénuji dvoufázově. Kolo - běh, plavání - kolo, běh – kolo - běh.  

 

Jakých závodů jste se tedy již zúčastnil a s jakými výsledky?

Loni jsem absolvoval celkem 7 závodů. Jeden byl bohužel z důvodu pandemie COVID zrušen. Zúčastnil jsem se jednoho závodu - polovičního Ironmana, tzv. Grizzlyman half, který patří mezi závody XTRI. To znamená, že se jedná o extrémní závod v Evropě. Závod Valachytour se skládá ze 4 závodů v roce -  noční běh na běžkách, bike MTB, triatlonu a horského běhu. Loni jsem celkově skončil ve své kategorii na 6.místě. Dalšími závody, kterých jsem se zúčastnil byly například Větřkovický triatlon sprint, Brušperk triatlon, Rajnochovický horský půlmaraton s převýšením 890 m. n. m., Havířovská 10.

Letos to bude závodů celkem 10. Tři závody z Valachy tour, Ocelácký triatlon sprint, Czechman half ironman, Grizzlyman full ironman, ten jsem bohužel nedokončil, dále pak Větřkovický triatlon sprint, Frýdlantský duatlon, to je běh - kolo - běh, horský půlmaraton v Koutech nad Desnou - Dlouhé Stráně 1400 m. n. m.  Letos mě ještě čeká Havířovská 10 a Valachy run horský běh, poslední letošní závod z Valachytour. Absolvoval jsem i pár benefičních běhů pro hendikepované.

 

A co regenerace a odpočinek po takových výkonech?

Regenerace je hodně důležitá a je třeba ji v týdnu zařadit. Taky například posilování s vlastní váhou. Je třeba poslouchat řeč vlastního těla a podle toho se taky řídím. Někdy málo je v tréninku více. Toho se držím a loni i letos mi to pomohlo dostat se většinou do první desítky v mé věkové kategorii. Nejde o to být nejlepší, ale dokázat si že to zvládnu a dám to. To mně posouvá dopředu. I ten poslední závodník, co doběhne do cíle sklidí velký aplaus. To se mi líbí na triatlonu. Tento sport rozdává radost, úsměvy a spojuje celou sportovní veřejnost a podporuje handicapované i charitativní závody pro ty, kteří mají zdravotní problémy a nemohou tak sami sportovat, a to je super.                

 

Komu byste tedy triatlon doporučil?

Triatlon je vhodný pro všechny věkové kategorie od těch nejmladších až po starší věkové kategorie. V rámci závodů, které trvají dva dny jsou i závody určené pro děti a jsou rozděleny podle jednotlivých věkových kategorií.

 

Jak triatlon ovlivňuje celkovou kondici? Jak se to pak může odrazit např. ve výkonu služby?

Triatlon je komplexní sport, fyzicky náročný, ale při postupném propracovaném tréninku se to podaří a tělo si zvykne na postupnou zátěž. Je to i o psychice. Já říkám, že je to o hlavě, motivaci a cílevědomosti. Baví mně to a každý závod si užívám, co to jde. Nejde o výsledek, jde o to dokázat, že to dám a že příprava nebyla marná. U triatlonu se navzájem hecujeme a přejeme si, aby hlavně všichni dokončili závod ve zdraví. Vzájemná podpora a atmosféra je mezi sportovci úžasná. Všichni jsou šampióni bez rozdílu věku. Jsou v tom velké emoce, radost, že každý závod dokončil. To je sport pro všechny. Pohyb je život.      

Práce, kterou dělám je psychicky náročná, a to, co dělám je ventil, který mi pomáhá se vyrovnat s psychickou zátěží ve službě.  Člověk si tak „vyčistí“ hlavu.  

 

„mak“

 

 

 

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X