Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Není výjimkou, že se vězněné osoby pokouší různými cestami získat nelegální látky. Nejčastější způsoby, jakými se mohou drogy do věznice dostat, jsou zároveň ty nejběžnější - prostřednictvím balíčků a korespondence, zasílaných osobami blízkými nebo v průběhu návštěv ve věznici. Vzhledem k vynalézavosti distributorů omamných a psychotropních látek je stoprocentní záchyt téměř nemožný, avšak Vazební věznice Ostrava používá k odhalování nelegálně vnášených návykových látek do objektu jak technické prostředky, tak řadu organizačních opatření včetně služební kynologie. 

Zkoušet „propašovat“ drogy do ostravské vazební věznice se příliš nevyplácí. S každodenní pravidelností kontroluje veškerou doručenou korespondenci i balíky pro vězně speciálně vycvičený služební pes.  

Pro výkon služby jsou využívání psi všestranní, obranní a protidrogoví. Ve věznici slouží šest strážných – psovodů a jeden vrchní inspektor strážní služby pro psovody, kteří mají přiděleno celkem sedm služebních psů, z nichž tři jsou speciálně vycvičeni pro vyhledávání drog.

 Každý případ zjištěného průniku návykových látek do věznice vede k realizaci následných opatření, která mají za cíl maximálně eliminovat případnou další snahu o distribuci těchto látek mezi vězněné osoby. 

Například v březnu letošního roku byla během prohlídky jedné z cel nalezena a služebním psem označena sušená rostlinná hmota obsahující THC. Vězněné osoby jsou následně podrobeny testování na přítomnost drog. Obdobné případy jsou řešeny kázeňsky, případně v trestní rovině.

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X