Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 22. prosince (VS ČR) - Předvánoční atmosféra zavládla i za mřížemi. Odsouzené ženy i muži pekli vánoční cukroví, chystali vánoční blahopřání, háčkovali hračky.

Období vánočních a novoročních svátků bývá ve věznicích tím nejemotivnějším z celého roku. V tuto dobu snad každý člověk touží být s někým blízkým a zažívat pocit lásky a sounáležitosti.  

Přes 400 vězněných osob ve Vazební věznici Ostrava nebude trávit vánoční svátky se svými rodinami. Přesto také oni prožijí vánoční atmosféru díky slavnostnější výzdobě, výrobě vánočních dekorací, svátečnímu jídelníčku nebo pestřejší a širší nabídce volnočasových aktivit. Mnozí z nich se i ve vazební věznici už dlouho na toto období pečlivě připravovali. Odsouzené ženy i muži v rámci aktivit pekli vánoční cukroví, vyráběli novoroční blahopřání a drobné dárky pro své blízké. V období adventu si také připravili výzdobu svých ubytoven. „Jsou to mé třetí a poslední Vánoce tady ve věznici. I přes uvěznění a vědoma si svého provinění se na ně těším a chci je prožít v pokoji, o krok blíže k možnosti žádat o podmíněné propuštění a začít znovu“, říká jedna z odsouzených žen.

Pro všechny vězněné osoby bude při snídani, kterou je již tradičně vánočka s máslem, nugetou a kakaem, připraven mimořádný balíček s ovocem a cukrovinkami. Štědrovečerní večeře pak bude v mnohém podobná té, kterou by většina z vězněných osob zažila v kruhu svých nejbližších – hrachová polévka a smažené rybí filé s bramborovým salátem. Pouze místo štědrovečerní nadílky budou se svými blízkými alespoň ve svých myšlenkách. Některé však čeká návštěva rodiny na 1. svátek vánoční nebo se budou moci s příbuznými spojit prostřednictvím Skype návštěvy.

„mak“

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X