Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 30. června (VS ČR) – Přes den slouží jako strážné ve vazební věznici, ve volném čase se věnují pomoci dětem s autismem. V červnu se zúčastnily projektu „Podporujeme hrdinství, které není vidět“ se zaměřením na hippoterapii a canisterapii.

Katka a Zuzka slouží ve Vazební věznici Ostrava jako strážné.  Obě v pracovní části dne zajišťují výkon strážní služby při eskortování vězňů mimo věznici, zajišťují předvádění vězněných osob nebo vykonávají službu na strážních stanovištích. Svůj volný čas pak věnují zcela odlišné činnosti. Péči o svá zvířata a pomoci dětem s autismem. Katka je majitelkou šestnáctiletého valacha Luckyho, o kterého se stará od jeho dvou let a Zuzka si vzala z psího útulku fenku Bibi, která je jí věrnou společnici už tři roky.

V rámci projektu organizovaného Moravskoslezským krajem s názvem „Podporujeme hrdinství, které není vidět III.“ pod svépomocnou skupinou Sdružení rodičů při ALFI, z. s. se v měsíci červnu uskutečnila akce věnovaná hippoterapii a canisterapii pro rodiče s dětmi s autismem. Této akce se zúčastnily také Katka se Zuzkou. Děvčata zapůjčila svého koně a psa a pod jejich vedením a díky jejich zkušenostem mohla být tato akce realizována. Děti mohly zažít blízký kontakt se zvířaty, psa si mohly pohladit, pomazlit se s ním, na koni se dokonce i projely. Počáteční obavy se brzy rozplynuly a děti si naplno užily blízkost zvířat a přímý kontakt s nimi. Dětem a jejich rodičům byla nabídnuta i fyzioterapeutická pomoc, kdy kůň v jisté podobě pohyb zcela nahrazuje nebo napomáhá dětem se k pohybu vrátit.

„Když mě oslovila kamaráda, která je maminkou tříletého autistického chlapečka Davídka a současně členkou Sdružení rodičů při ALFI, z. s., které pomáhá rodičům dětí s PAS a také spoluautorkou projektu „Podporujeme hrdinství, které není vidět III.“ s žádostí o pomoc při realizace této akce, nebylo nad čím přemýšlet. Mám radost, že jsme se Zuzkou, Luckym a Bibi mohli být společně součástí této dobročinné akce a alespoň částečně tak přispět k podpoře vývoje dětí. Největší odměnou pro nás byl dětský úsměv a radost jejich rodičů.“ říká Katka.

Obdobné akce se zúčastnily poprvé, ale obě děvčata by se chtěla hippoterapii i canisterapii věnovat i do budoucna. Zuzka s Bibi již nyní navštěvuji také mateřské školky a domovy důchodců, kde se snaží společně působit na děti a seniory. „Zvířata jsou naše lásky… a pokud můžeme společně i pomoci, určitě to uděláme.“ shodují se obě jednohlasně.  

„mak“

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X