Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Předvánoční čas, advent i samotné svátky vánoční stráví v ostravské vazební věznici téměř 450 vězněných osob – některé ve výkonu vazby, ostatní ve výkonu trestu odnětí svobod.

Předvánoční přípravy jsou letos jiné i ve vězeňském prostředí. Odsouzení mají možnost připravit si alespoň částečně vánoční výzdobu na ubytovnách a vyrobit si tradiční vánoční dekorace. Díky koronaviru letos však nebude využíván institut přerušení výkonu trestu ani opuštění věznice v souvislosti s návštěvou – celé svátky tak vězněné osoby prožijí bez přímého kontaktu s rodinami, což může znamenat větší emocionální zátěž. Jednou z kompenzací za nerealizované návštěvy a přerušení výkonu trestu odnětí svobody či opuštění věznice, které vězeňská služba vězněným osobám nabízí je možnost využít telefonáty s osobami blízkými v prodlouženém časovém intervalu až 30 minut v pracovních dnech a u některých osob také videohovorů.

V tomto období je vždy ze strany věznice nabízena i pestřejší a širší nabídka volnočasových aktivit. V rámci realizace aktivity Výcvik k sebeobslužnosti a soběstačnosti bylo odsouzeným umožněno napéci si několik druhů vánočního cukroví. Díky protiepidemickým opatřením však nebude možné se zúčastnit svátečních bohoslužeb ve vězeňské kapli sv. Michaela archanděla, které za normálních okolností probíhají každoročně.

Vězněné osoby, zejména odsouzené ženy využily předvánoční čas k výrobě háčkovaných medvídků, sobů, slonů a chobotnic, šitých látkových hraček a keramických loutek, které byly předány Charitě Ostrava, odkud budou následně předány do charitního domu sv. Zdislavy (azylový dům pro matky s dětmi) a do charitního domu Sv. Václava (domov pokojného stáří). Další šité hračky a panenky pak byly předány paní Evě Pastuškové, prezidentce Kiwanis klubu Ostrava, prostřednictvím které budou věnovány dětem na dětských odděleních nemocnic v regionu.

Co však letos i přes přijatá omezení určitě zůstane stejné a tradiční, je sváteční strava v období svátků. Na Štědrý den budou mít obvinění i odsouzení k snídani vánočku s máslem a nugetou a všechny vězněné osoby obdrží i mimořádný balíček s ovocem a cukrovinkami. K večeři pak bude připravena tradiční hrachová polévka, smažené rybí filé a bramborový salát.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X