Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 27. května (VS ČR) - Avizovaný slavnostní den u příležitosti stého výročí zahájení úřední činnosti Krajského soudu v Ostravě proběhl včera úspěšně na Krajském i Okresním soudě a nesl se v duchu exkurzí, komentovaných prohlídek, prezentací, diskusí, přednášek, divadelních a filmových představení s tématikou práva.

Činnost, úkoly i personální práci Vězeňské služby ČR představila Vazební věznice Ostrava jak na Krajském, tak na Okresním soudě v Ostravě a také na Okresním soudě ve Frýdku-Místku. Návštěvníci měli možnost vidět donucovací prostředky vězeňské služby, nepovolené předměty, služební zbraně i výstroj příslušníků. Pro studenty byly připraveny přednášky s praktickými ukázkami, díky kterým byla navázána spolupráce se zástupci těchto škol (např. Gymnázium Ostrava–Zábřeh, Volgogradská 6a). Proběhly ukázky služební kynologie, která přilákala dospělé i děti. Psovodi předvedli základní poslušnost služebních psů, zadržení pachatele a také ukázku vyhledávání omamných a psychotropních látek. Návštěvníky zaujal vozový park vězeňské služby, kdy bylo možno prozkoumat útroby vězeňského autobusu, sanity a crafteru. Neméně poutavý byl i simulovaný soudní proces u Okresního soudu ve Frýdku-Místku – týrání osoby žijící ve společném obydlí za účasti příslušníků justiční stráže.

V rámci akce proběhly také tři komentované prohlídky prostor Vazební věznice Ostrava pro studenty vybraných středních škol, které připravili speciální pedagogové a vychovatelé.  

Mimo Vězeňskou službu ČR se do akce zapojily i další složky a organizace. K vidění byly ukázky práce Policie ČR, Městské policie Ostrava, Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Probační a mediační služby, Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě a mnoho dalšího.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X