Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA - 12. června (VS ČR) - V sobotu 10. června se v areálu Dolní oblasti Vítkovice uskutečnila společná prezentační akce bezpečnostních složek a dalších partnerů s názvem „Den s hrdiny – spolu jsme silnější“. Jedním z aktérů akce byla i Vězeňská služba České republiky se svou dynamickou ukázkou – potlačení vzpoury vězňů. Předána byla i ocenění příslušníků a zaměstnancům.

V sobotu si diváci v unikátním, industriálním prostředí dolní oblasti Vítkovic užili dynamické i statické ukázky práce i techniky jednotlivých bezpečnostních složek včetně Vězeňské služby ČR. Akce se zúčastnil první náměstek generálního ředitele VS ČR brig. gen. Mgr. Tomáš Hůlka, LL.M., který předal ocenění generálního ředitele VS ČR příslušníkům a zaměstnancům Vazební věznice Ostrava.  V odpoledních hodinách pak následovala komentovaná dynamická ukázka, která simulovala situaci při potlačení vzpoury vězňů a následného ozbrojeného napadení eskortního vozidla. Příslušníci předvedli profesionální zákrok, včetně využití našich služebních psů a ukázky činnosti zásahové jednotky i služební kynologie. Akční podívanou ocenili přihlížející návštěvníci akce bouřlivým potleskem i v poměrně nepříznivém a deštivém počasí.  

Činnost a působení vězeňské služby pro veřejnost komentoval ředitel Vazební věznice Ostrava plk. Ing. Marek Valenta, který současně celou prezentaci zhodnotil jako velmi úspěšnou a vydařenou. Přivítal tuto akci jako jednu z dalších možností, jak posunout vnímání Vězeňské služby České republiky veřejností jako rovnocenného partnera ostatních bezpečnostních složek státu.

„Mnohdy se ještě stále setkáváme s negativními komentáři na účet příslušníků vězeňské služby počínaje po léta zažitým a hanlivým pojmenováním „bachař“ a konče například požadavky na přijetí do služebního poměru. Opravdu to není jen o otevření a zavření cely. Obdobné akce nám pomáhají prezentovat naši práci veřejnosti a také ukázat to, kam jsme se při zacházení s vězněnými osobami posunuli a jak se naše činnost v průběhu let změnila,“ říká tisková mluvčí Vazební věznice Ostrava Marcela Kvapilová.

Kdo celou akci letos nestihl, může se těšit již nyní na příští rok, kdy se uskuteční opět na stejném místě. Termín konání je znám již nyní a je stanoven na 15. června 2024.

Fotogalerie z akce

Video na Facebooku VS ČR

Moravskoslezský deník přináší video z naší akce.

"mak"

Sdílet článek

Facebook
Platforma X