Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 23. června (VS ČR) – Odsouzení muži i ženy z ostravské vazební věznice letos opět provádí úklidy pro různé organizace a zařízení v Ostravě. Čtyři víkendové úklidové akce byly zaměřeny na pomoc domovům pro seniory a Lesům ČR, s. p.

Čtyři víkendy v posledních týdnech byly v ostravské vazební věznici zaměřeny na úklidové akce odsouzených mužů a žen. V rámci programu zacházení se uskutečnily vycházky v doprovodu vychovatelů, speciálních pedagogů a sociálních pracovníků, které byly zaměřeny na pomoc zejména domovům pro seniory.  

Kde všude odsouzení pomáhají?

První víkendový úklid proběhl v Domově Sluníčko v Ostravě-Vítkovicích, se kterým Vazební věznice Ostrava spolupracuje dlouhodobě. Na úklid bylo vybráno pět odsouzených žen, které prováděly převážně pomocné práce na zahradě – zametaly, hrabaly trávu, plely chodníky, sbíraly spadané šišky z trávníků.

Ve spolupráci s Městským obvodem Moravská Ostrava a Přívoz bylo do úklidu v Domě s pečovatelskou službou Gajdošova zapojeno šest odsouzených mužů, kterým se podařilo natřít všechny lavičky, pohrabat trávníky, upravit chodníky a doplnit záhony mulčovací kůrou.

Hlavní činností dalších šesti odsouzených žen bylo mytí oken v Domově pokojného stáří sv. Václava v Ostravě.

Do jarních úklidů se zapojilo také pět dalších odsouzených mužů, kteří prováděli úklid v lesním porostu Salmovec ve Slezské Ostravě.

Většina odsouzených vycházky tohoto typu vítá zejména po covidové odmlce, kdy obdobné akce nebylo možné realizovat. Přínosem pro odsouzené je změna prostředí, vnímání přírody, obecně prospěšné pomoci a odreagování se od tenze každodenního pobytu ve vězeňském prostředí.  

Domovy pomoc odsouzených vítají a oceňují dobrou spolupráci s vazební věznicí a ochotu se do této prospěšné činnosti zapojovat.

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X