Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 14. března (VS ČR) – I letos se Vazební věznice Ostrava zapojí do festivalu Noc práva 2023, který se koná 15. března na počest vyhlášení a nabytí účinnosti Ústavní listiny Československé republiky z roku 1920 v Ostravě, Frýdku-Místku a Opavě se snahou přiblížit problematiku práva veřejnosti.

Vazební věznice Ostrava se letos zapojí do festivalu práva formou čtyř komentovaných prohlídek prostor věznice pro studenty středních škol. Dále se s námi můžete potkat na Krajském soudě v Ostravě, kde bude možnost zapojit se do připravených besed k činnosti a úkolům vězeňské služby i aktuální personální situaci. K dispozici budou kolegové z vězeňské stráže a personalisté. V dopoledních hodinách bude program besed určen pro školy a v odpoledních hodinách pak pro širokou veřejnost. Počet míst na jednu besedu je omezen na dvacet a rezervace je nutná předem, prostřednictvím rezervačního systému Nadačního fondu Paragraf. K vidění budou donucovací prostředky, zbraně i nepovolené předměty, zajištěné u vězněných osob v průběhu věznění.

„Přímo v prostorech vazební věznice umožníme studentům z moravskoslezských středních škol absolvovat čtyři exkurze s prohlídkou ubytovací části vazební věznice v rozsahu přibližně jedné hodiny. Skupinky jsou sestaveny po dvaceti studentech. Trasu prohlídky pečlivě naplánovali kolegové z oddělení výkonu vazby a trestu tak, aby si studenti udělali představu o tom, jak funguje naše operační středisko, jak vypadají výslechové i návštěvní místnosti, knihovna, společenský sál, určený ke sportovním a kulturním aktivitám vězněných osob. Dále budou mít studenti příležitost viděl vycházkové dvory, místnosti pro realizaci aktivit a samozřejmě také nahlédnou přímo do prázdné cely, určené pro výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody,“ říká ředitel Vazební věznice Ostrava plk. Ing. Valenta, který zaštítil spolupráci s Nadačním fondem Paragraf, hlavním organizátorem festivalu. Studentům se bude věnovat sociální pracovník, speciální pedagog a personalista, kteří ve věznici působí, a od kterých se dozví informace o spádovosti věznice, jejich kapacitních možnostech a aktuální naplněnosti, dále informace k provádění eskort vězněných osob, vysvětlí jim rozdíl mezi vazebně stíhaným a odsouzeným, nastíní možnosti pracovního uplatnění a samozřejmě budou moci našim zaměstnancům klást i otázky, které je v souvislosti s vězněním napadají.

Noc práva se částečně dotkne i činnosti justiční stráže, a to konkrétně u Okresního soudu ve Frýdku-Místku a u Okresního soudu v Ostravě, kde proběhnou simulované soudní procesy pro veřejnost.

Přijďte si užít den plný přednášek, prezentací, diskusí, exkurzí, filmových a hudebních představení s tématikou práva. Celý program Noci práva naleznete na webových stránkách Nadačního fondu Paragraf.

Fotografie z akce zde.

 

"mak"

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X