Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Noc práva - večer a noc přednášek, prezentací, diskuzí, workshopů a exkurzí, divadelního, filmového a hudebního představení, to vše se snahou přiblížit problematiku práva široké veřejnosti se uskutečnila 6. března 2020 mimo Prahu, Brno a Olomouc také v Ostravě.

Jednalo se o první ročník této akce, do kterého se zapojila i Vazební věznice Ostrava, a to formou dvou komentovaných prohlídek pro studenty středních škol a účastí na simulovaném trestním řízení.

Celkem padesáti studentům z desíti středních škol Moravskoslezského kraje jsme umožnili nahlédnout za mříže vazební věznice a poodkrýt její chod v podvečerních hodinách. Rezervace byla nutná předem a byla bezezbytku naplněna. 2x šedesát minut se dvěma skupinám studentů věnovali naši zkušení kolegové - speciální pedagogové a vychovatelka terapeutka, kteří zájemcům z řad studentů nabídli možnost zhlédnout návštěvní místnost, určenou pro setkávání rodinných příslušníků s vězněnými osobami, nahlédnout do vycházkových dvorů, určených k realizaci vycházek a v neposlední řadě také prohlédnout si standardně vybavenou celu, určenou pro výkon vazby obviněných. Rovněž měli možnost vidět prostory určené pro odborné zacházení s vězněnými osobami, např. terapeutické místnosti, místnosti pro vzdělávání a dále pak výslechové místnosti.

Další možností, kde měla široká veřejnost možnost zhlédnout činnost vazební věznice Ostrava, bylo simulované soudní líčení u Okresního soudu v Ostravě, na kterém se podíleli mimo jiné příslušníci justiční stráže.

Další akce bohatého programu Noci práva se odehrávaly například v Ústavu soudního lékařství, Divadle Jiřího Myrona – Divadlo „12“,  Kině Vesmír, Vyšší odborné škole AHOL, Českém rozhlase či ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovic.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X