Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

O velikonočních svátcích se v současné moderní kultuře potkává několik tradic. Pro pravěkého a starověkého člověka to byl návrat jara a probuzení přírody obnovující život. Pro křesťansky inspirovanou kulturu, to je vzkříšení Ježíše, který byl ukřižován na Velký pátek, umřel, byl pohřben a třetího dne vstal z mrtvých a potkal se se svými přáteli. V tomto bodě křesťanská tradice otevírá lidsky zmapovanou skutečnost dimenzi, která ji přesahuje.

Všechny tradice mají společný jmenovatel. Záchranu ve chvíli, kdy skončila každá lidsky pochopitelná naděje. Vítězství života nad smrtí. Starokřesťanská tradice mluví v této souvislosti také o starém a novém člověku. Velikonoce v tomto smyslu symbolizují proces, kdy hřích starého člověka umírá, aby člověk spolu s Kristem vstoupil na cestu nového života. Nezůstávají tedy jen vítězstvím nad smrtí, osvobozením a záchranou pro život po životě, ale i vítězstvím nad sebou, nad vlastním selháním a překonáním vlastní temné stránky lidství.

Velikonoce přinášejí naději odsouzeným, kteří spravedlivě pykají za své viny a lidem, kteří s nimi pracují a vedou je k novému lepšímu životu.

vka

Sdílet článek

Facebook
Platforma X