Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ČESKÉ BUDĚJOVICE 14. října (VSČR) - Všemohoucí nebe! Chraniž dnes milostivě myšlenky mé i ostříhejž vtipy moje, aby nevzbudily nelibost mocností této země, aniž ublížily na mravnosti a jiné čistotě mým milým spoluobčanům, nebo na zdraví číslu našemu zítřejšímu, jež je nedělní — Amen! — (Jan Neruda, Kam s ním?)

Začátkem září letošního roku byl pozván Jan Neruda do věznice. Společně s klasikem jsme začali řešit otázku - co s volebním hlasem.

Právě proběhlé volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ve vězeňském prostředí jsou s ohledem k tomu, že vězněné osoby se nacházejí mimo své trvalé bydliště a jsou omezeni v pohybu, náročnější než v civilním životě. Nejdříve je nutné zjistit, kolik osob má zájem se voleb zúčastnit. Dále je nutné ověřit, zda splňují všechny zákonné náležitosti.

Z celkového počtu vězněných osob projevilo přání odevzdat hlas 54 odsouzených a 20 obviněných. Nakonec bylo odevzdáno 56 platných hlasů.

Před volbami se ukázalo, že především odsouzení mají nejen zájem, ale i jistý „rozhled“ o politickém dění. Při činnostech s odsouzenými se probíraly jednotlivé volební programy a vedly vášnivé diskuze o kandidátech. Chtěl bych zdůraznit, že veškeré slovní „šarvátky“ byly vedeny korektně a v rámci slušného chování.  

Cílem naší výchovné činnosti je posilovat zájem o dění mimo zdi věznice. Odsouzení si byli vědomi zodpovědnosti při vytváření budoucnosti. Při vědomí, že konce trestu jsou z pohledu voleb v novém volebním období, přistoupili k volebnímu právu zodpovědně.

db

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.