Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ČESKÉ BUDĚJOVICE 25. října (VS ČR) Dne 23. října vpodvečer se 59 odsouzených žen a mužů zúčastnilo v kulturní místnosti vazební věznice přednášky pana Marka Holečka. Marek Holeček je horolezec, spisovatel, fotograf, filmař, … a především člověk, který si plní své sny.

Přednáška – spíše vyprávění, bylo protkané krásnými fotografiemi hor, moří, lidí, úryvky z dokumentárních filmů, zkušenostmi z vrcholového lezectví, lidskostí a nezvyklou pokorou. Marek Holeček vyprávěl odsouzeným o své cestě k horolezectví, o kamarádech, o pocitech při dosažení horských vrcholů, o tom, že dojít či vylézt až na samotný vrchol každé hory není vždy to nejdůležitější.

Snad nejčastěji Marek Holeček hovořil o plnění snů a o tom, že na jejich splnění nelze čekat s rukama v klíně. Nezamlčel ani stinné stránky tohoto náročného sportu, jako jsou omrzliny, vyčerpání organismu, zásahy a zákonitosti přírody, stále přítomné riziko, že se nevrátí domů, včetně vyprávění o tom, že je nutno si na plnění svých snů vydělat. Proto se věnuje fotografování, psaní knih, natáčení, psaní do časopisů, psaní pro webové servery, přijímá pozvání do televizních programů,…..

Vyslechli jsme vyprávění o expedicích do Pákistánu, Nepálu, do Antarktidy. A nebylo to jen o vzdálených a vysokých horách. Vyprávění bylo o lidech, přátelství, životních podmínkách. Bylo také o tom, jaké štěstí má člověk, pokud se narodí do fungující rodiny, do země, kde nemusí být jeho hlavní denní starostí obstarání nejzákladnější obživy. Bylo to vyprávění o pokoře vůči přírodě, jiným lidem. A také o tom, co je to „zlatý cepín“.

Odsouzení i přítomní zaměstnanci vyslechli více než hodinové vyprávění, jehož průvodním motivem bylo plnění snů. Se vším, co k aktivnímu plnění vlastních snů patří.

Závěr přednášky patřil upřímnému potlesku posluchačů jako poděkování za přednášku. Marek Holeček nás potěšil i dárkem – věnoval věznici svou knihu „Dotknout se nebe“ s krásným věnováním. V samém závěru knihy (Albatros media a.s., 2018) je napsáno: „Dotknout se nebe může totiž každý, kdo věří a sní. Tak věřte a pronásledujte své sny. Ony se Vám osvědčí“.

Krásným závěrečným gestem Marka Holečka bylo podání ruky naprosto všem odsouzeným, kteří se přednášky zúčastnili. I když to vlastně nebylo gesto – to bylo vyjádření životní filosofie, lidskosti a přístupu Marka Holečka ke každému člověku.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.