Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 23. 9. 2022 (VS ČR) – Vězeňská služba České republiky (VS ČR) představila veřejnosti na letošní přehlídce ozbrojených sil Dnů NATO v Ostravě své dvě tváře, bezpečnost a výchovu, které tvoří základní pilíře moderního vězeňství.

Přes deset tisíc návštěvníků zavítalo během Dnů NATO do bílého stanu, kde zástupci Středního odborného učiliště Vězeňské služby ČR prezentovali své výchovné a vzdělávací programy. Veřejnost zde viděla výrobky volnočasových aktivit školských vzdělávacích středisek (ŠVS) Valdice a Plzeň. Expozice zahrnovala jak tradiční obory jako je Knihař, tak i moderní technologie z oblasti 3D tisku a modely z CNC laboratoře.

„Jestliže Dny NATO navštívilo sto dvacet tisíc zájemců a k nám přišla dvanáctina z nich, přičemž většina s námi vedla konstruktivní diskuzi, je to veliký úspěch,“ zhodnotil mimořádný zájem o prezentaci s důrazem bývalého profesionálního vojáka učitel odborných předmětů z valdického ŠVS Ing. Martin Vodička.

Střední odborné učiliště jako organizační jednotka Vězeňské služby ČR, kterou zde zastupoval generální ředitel a jeho zástupci, disponuje deseti ŠVS, umístěných ve věznicích napříč republikou. Základ v nich představují studijní obory zakončené učňovskou zkouškou a doplňkem jsou kurzy. Osoby ve výkonu trestu tak získávají vzdělání srovnatelné s úrovní civilních škol. Absolventi dokáží využívat i moderní technologie jako je obrábění na CNC strojích, což má veliký význam pro resocializaci vězňů a je přínosem pro trh práce.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X