Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 19. října 2023 (VS ČR) – Delegace Vězeňské služby České republiky přijala pozvání do Texasu od tamní vězeňské služby. Cílem návštěvy nebylo jen poznávání tamních věznic a historických míst, ale i zrealizování společného vaření přes online platformu Zoom mezi českými žáky z ŠVS Příbram, a texaskými žáky z Widham School District.

Návštěva se konala ve dnech 8. – 15. října. Došlo k podpisu memoranda mezi zúčastněnými stranami. Jde o mezinárodní partnerství ve vzdělávání, přesahující hranice kontinentů a propojení se studenty napříč světem. „Pro naše studenty to byla obohacující zkušenost, která je nejenom připravuje pro jejich budoucí povolání, ale pro budoucnost, kde je propojení a porozumění mezi komunitami nezbytné.“ řekla vrchní dozorkyně Kristina J. Hartman.

Prostřednictvím online platformy Zoom proběhlo společné vaření mezi texaskými studenty a českými žáky. Obě skupiny si připravily jídlo reprezentující jejich zemi. Za Texas to bylo červené čili s domácími tortilly a česká strana zvolila knedlíky s pečeným vepřovým masem. Pro studenty bylo přínosné, že sdíleli své techniky vaření, recepty a pochopili jiné kulinářské tradice v odlišné zemi.

Česká delegace měla možnost navštívit i 6 texaských věznic, účastnila se promoci  STRIVE, což je výstupní program a oddělení pro odsouzené ženy. Navštívila muzeum Sama Houstona, texaského hrdinu, po kterém je pojmenováno město Houston, Prezidentskou knihovnu George H. W. Bushe a Kapitol. Obě strany si celý pobyt a společně strávený čas velmi pochvalovaly a akci hodnotily jako velice přínosnou.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X