Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE 22. dubna 2024 (VS ČR) – Zdejší Školské vzdělávací středisko (ŠVS) vykročilo do 42. roku své existence skutečně mimořádně. Může se pochlubit novým odborným kurzem JEŘÁBNÍK A VAZAČ. Věznice Valdice je díky zdejšímu ŠVS prvním z 36 zařízení v republice, kde byl v rámci zvýšení kvalifikace odsouzených a snížení recidivy realizovaný.

„Rozšířili jsme portfolio nabídky kurzů a jeřábník a vazač je skutečně našim pilotním projektem, který realizujeme ve Valdicích. Kvůli jeho spuštění jsme v rámci nové legislativy zajistili Revizního technika zdvihacích zařízení,“ komentoval novinku Pavel Procházka, lektor neziskové organizace VOLONTÉ CZECH, o.p.s. Podle učitele odborného výcviku ŠVS Josefa Bárty, který s nápadem přišel a vybral zájemce z řady odsouzených, jde o další kurz financovaný z Evropské unie (EU). „Pro nás má tato aktivita význam zejména kvůli uplatnění na našich vnitřních pracovištích, ale také pro možnost vyšší četnosti z důvodů jiného zdroje financování,“ vyzdvihl učitel prospěšnost akce pro věznici.

Teoretickou výuku, bezpečnost práce v oblasti vázání a přepravy břemen, praktickou část na pracovišti a závěrečnou zkoušku absolvovalo osm kurzistů, kteří koncem března obdrželi jeřábnický a vazačský průkaz. „V současnosti je požadavek na kvalifikaci jeřábníka a vazače vyžadován spolu ještě s dalšími dovednostmi jako například údržbář strojů, svářeč v kovovýrobě atd. Právě v případě menších pracovišť, jaká jsou ve Valdicích, může jeden proškolený pracovník výrobky, které sám opracoval, uvázat a následně pomocí jeřábu přemístit. Když jsou dodržené všechny zásady bezpečnosti práce, nic tomu nebrání,“ vysvětlil výhody kurzu lektor a Revizní technik zdvihacích zařízení v jedné osobě s tím, že připravují jeřábníky mostových jeřábů a zdvihadel a vazače skupiny A, která zahrnuje všechny druhy vázacích prostředků. „Jedna věc je získání průkazu a druhá povinnost zaměstnavatele proškolit pracovníka na konkrétní podmínky a zařízení dle směrnic. Jinak to nefunguje,“ upozornil Procházka z VOLONTÉ.

 Učitel Bárta je se spoluprací s neziskovou organizací nadšený, protože všechny kurzy od VOLONTÉ pokrývají vnitřní potřeby věznice a zároveň jsou ohromnou motivací pro odsouzené pro život venku. „Tito lidé mají vysokou pravděpodobnost, že najdou uplatnění na trhu práce, což snižuje smysluplně recidivu. A to má pro společnost veliký význam,“ míní učitel. Slova Josefa Bárty potvrdil odsouzený Igor Potyš. „Odborný kurz byl pro mě vidinou lepšího života. Vazače a jeřábníka určitě využiji při hledání práce na svobodě, kam za pár dní jdu,“ neskrýval svou radost úspěšný kurzista. 

 VOLONTÉ CZECH, o.p.s. je tým lidí, které spojuje vůle pomáhat ostatním jako jsou osoby ve výkonu trestu odnětí svobody, předlužené osoby, matky na mateřské dovolené, ohrožené rodiny s dětmi, málo kvalifikované či nezaměstnané osoby, lidé se zdravotním postižením, cizinci apod. Již řadu let úzce spolupracuje s generálním ředitelstvím Vězeňské služby ČR a v současné době působí ve 32 českých věznicích. Proces pomoci zahrnuje nejen řešení dluhové situace odsouzených, ale rovněž zajištění ubytování a práce po jejich propuštění.                 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X