Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 7. ledna 2022 (VS ČR)- Školské vzdělávací středisko Valdice mělo téměř po dvouleté pauze způsobené COVID -19 svářečský kurz. Úspěšné závěrečné zkoušky zvládlo 12 odsouzených, kteří získali svářečská oprávnění.

„V celé historii 46 kurzů ve školském vzdělávacím středisku Valdice, od roku 1984, prošlo více než tři stovky kurzistů. Z toho jsem pro nezájem vyřadil jen dva.“ Bilancoval úspěšnost 98 % svářečský mistr Jan Palička, bývalý šéf údržby ve věznici Valdice a odborník v oboru, který si umí se vším poradit. Mistrova slova potvrdili letošní kurzisti, kteří si jeho přístup a zkušenosti velice cení a váží. „Je to prostě ještě ta stará, poctivá a pracovitá generace. Navíc skutečný fachman a i když to neumíte, ale chcete, naučí vás to.“

Ke konci minulého roku se do svářečského kurzu zapojilo 12 uchazečů a to nejen z Valdic, ale i z Ruzyně. „Svářečské průkazy mohou u nás získat i odsouzení z jiných věznic, a to na základě dohody ředitelů příslušných zařízení,“ vysvětlil přítomnost odsouzených z Ruzyně vedoucí učitel školského vzdělávacího střediska Ing. Zdeněk Bartoň.„Svářečák je pro mě motivací i pro život venku,“ komentoval s nadšením složení závěrečné zkoušky jeden z dvanácti odsouzených.

Vyškolení budoucího svářeče trvá 20 dní, což představuje 180 vyučovacích hodin. Po úspěšném složení závěrečné zkoušky obdrží účastník kurzu svářecí průkaz a osvědčení o základním kurzu svařování. Tentokrát pracovník autorizované firmy DOM-ZO 13 s. r. o., pracoviště Česká Třebová provedl přezkoušení u dvanácti absolventů. U šesti metodou Obloukové svařování tavící se elektrodou v aktivním plynu a u šesti metodou  Ruční obloukové svařování obalenou elektrodou.

„Když mi bude zdraví přát, povedu kurzy i do budoucna,“ slíbil s úsměvem Jan Palička. Valdické ŠVS chce v organizaci svářečských kurzů pokračovat.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X