Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 14. listopadu (VS ČR) – Projekt Systém společného vzdělávání, který je financován z programu Spravedlnost v rámci finančního mechanismu Norské fondy 2014 – 2021, nyní realizoval první dvě zahraniční cesty s partnerem projektu, kterým je vzdělávací organizace norské nápravné služby – University College of Norwegian Correctional Service (KRUS).

Začátkem měsíce října byla realizovaná první zahraniční cesta do Norska s názvem „Prison Erasmus Workshop I.“ s cílem zjistit a poznat o norské nápravné službě informace a nejen to. Cesty se účastnili zaměstnanci Akademie Vězeňské služby ČR, pracovníci Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR a probační úřednici z Probační a mediační služby. Během třídenní návštěvy stihli zástupci ČR navštívit KRUS, včetně školy a výcvikového střediska. V dalších dnech proběhla návštěva domu na půli cesty a věznice Ringerike. „Hodně jsme debatovali o systému věznice, personálním obsazení, práci s odsouzenými ve věznicích, pravomocech dozorců a personálu. Pro mě zajímavá informace, že mají mnoho pravomocí, které má u nás pouze soud – ukazuje se to jako jediná cesta k tomu, aby systém byl rychlý a operativní.“ napsala účastnice cesty, Mgr. Hana Hudečková z Probační a mediační služby.

Druhá zahraniční cesta v pořadí se stejným tématem „Prison Erasmus Workshop II.“, která byla realizovaná v ČR se zástupci norské nápravné služby, se nesla v podobném duchu. Proběhla návštěva jedné z nejstarších věznic věznice Plzeň, kde byl zájem seznámit se s organizací a chodem oddílu se zvýšenou ostrahou. V dalším dnu proběhla návštěva Akademie VS ČR s cílem seznámit se s nově vybudovaným výcvikovým a vzdělávacím centrem a současně poznat i používané výcvikové metody.

„Zájem norských kolegů o materiální a technické vybavení výcvikového a vzdělávacího centra včetně a výukových a výcvikových metod, jež naši učitelé používají, nás mile potěšil, rádi jsme se s nimi podělili o naše zkušenosti s jeho výstavbou a následným provozem. Věříme, že spolupráce mezi námi bude nadále pokračovat v nastoleném duchu,“ uvádí 1. zástupce ředitele Akademie VS ČR plk. Mgr. Antonín Sůva, jenž se delegaci po celou dobu jejich návštěvy věnoval.

Samotné dvě cesty se nesly v přátelském duchu a účastníky byly velmi dobře hodnoceny. Lze konstatovat za obě strany, že realizované zahraniční cesty s partnery projektu přispěly k posílení bilaterární spolupráce a vztahů mezi ČR a Norskem v oblasti péče o odsouzené a propuštěné osoby.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X