Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V úterý 4. února 2020 se v liberecké Home Credit Aréně uskutečnil nácvik Krajské pořádkové jednotky Libereckého kraje s námětem eliminace rizik diváckého násilí při hromadných sportovních akcích, konkrétně při hokejovém utkání.

Divácké násilí je fenomén současné doby a policisté musí v těchto místech trénovat a vyzkoušet si postupy, aby dosáhli profesionality a došlo tak k rychlému zákroku proti konkrétním pachatelům.

V Home Credit Aréně policisté společně s figuranty z řad studentů Střední školy v Kateřinkách v Libeci, z řad studentů Akademie Vězeňské služby České republiky ve Stráži pod Ralskem  a také z Euroškoly Česká Lípa, kteří studují bezpečnostně právní obor, navodili situaci podobající se reálnému utkání, kde dochází k protiprávní činnosti fanoušků, kterou již nezvládá pořadatelská služba.

Cílem cvičení byl nácvik a zládnutí zákroku proti narušitelům veřejného pořádku při kulturní či sportovní akci. Policisté nacvičovali zákrok proti agresivním hokejovým fanouškům, kteří nerespektovali během utkání návštěvní řád a doupouštěli se trestných činů či přestupků.

"Je to činnost, která je pro policsity důležitá, protože někteří zakročují v novém prostředí. Krajská pořádková jednotka čítá 150 členů a někteří se během toho roku obmění. Pro policisty je důležité, aby zjistili, jak to v aréně vypadá, a kdyby byl jakýkoliv zákrok, aby věděli, jakým způsobem se zakročuje", sdělil náměstek krajského ředitele pro vnější službu plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA"Pro studenty spolupracujících škol jsou to žážitkové dny a jsem velmi rád, že díky roli figurantů mohou vidět z blízka skutečnou práci policistů", dodal náměstek. 

Na takové zákroky se musí policisté pravidelně, připravovat a cvičit. Musí být  více organizovaní a připravováni pro zákroky jak po stránce taktiky, techniky, ale i fyzické zdatnosti. 

Cvičení krajské pořádkové jednotky probíhají pravidelně,  často na fotbalových nebo hokejových stadionech. Pro policisty je důležité naučit se zorientovat se v prostorách tak, aby mohl být reálný zásah veden co nejúčelněji a policisté byli připraveni. 

"Určitě se je to pro mě velmi zajímavé, když my, jako studenti, si můžeme vyzkoušet s Policií ČR pravý zážitek jako fanoušci a dostaneme i náhled, jak to dělají policisté", uvedl jeden z figurantů, student  Střední školy umělecko řemeslnné a oděvní Kateřinky Liberec. 

Do cvičení byli zapojeni i policejní kynologové, policisté z Pohotovostní a eskortního oddělení a také pracovníci Služby kriminální policie a vyšetřování.

V uplynulém roce byla nasazena Krajská pořádková jednotka celkem v 36 případech, převážně při rizikových fotbalových utkáních v rámci Fortuna ligy a při hokejových utkáních v rámci play off nejvyšší hokejové ligy - Tipsport ligy.  

Zdroj: Policie ČR
https://www.policie.cz/clanek/nacvik.aspx

Foto: Michal Čechoň

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.