Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 25. října (VS ČR) -Mjr. Mgr. Bc. Adam Klimša, zástupce vedoucího pedagogického oddělení, byl nominován na účast do projektu „Systém společného vzdělávání“, který je financován z programu Spravedlnost v rámci finančního mechanismu Norské fondy 2014 -2021.

Hostitelskou organizací bylo vzdělávací středisko VS Norska, KRUS.

Pracovní program celého pobytu proběhl přesně dle plánu.

První den celá delegace strávila ve vzdělávacím středisku KRUS, kde byla podána obecná informace o Vězeňské službě Norska (počet věznic, uvězněných, typy věznic apod.), dále byly představeny některé vybrané standardizované programy zacházení (především takové, které jsou již ve spolupráci s Norskou stranou pilotovány v ČR).

Následně byl představen systém vzdělávání (délka kurzu, počet lidí v kurzu, počet učitelů, výběr studentů atd.). Byly nám ukázány výukové prostory (učebny, speciální učebny, tělocvična, posilovna, knihovna, jídelna, zázemí pro učitelský sbor apod.)

V druhém dni jsme navštívili věznici v Oslo, jednalo se o „Dům na půl cesty“, věznice je nastavena na kapacitu 16 odsouzených, všichni mají volný pohyb spojený se vzděláváním nebo prací, ubytování je po jednom ve svých „celách“ ke kterým patří rozsáhlé zázemí společných prostor (obývací pokoj, jídelna, kuchyně atd.) a kanceláře personálu.

Stejný den jsme zavítali do Probačního domu (úřadu) v Oslo, zde pracuje cca 60 úředníků probační služby (včetně elektronické monitorovací služby = náramky pro domácí vězení). Představili nám systém spolupráce s vězeňskou službou, systém práce s klientem a jeho rodinou atd.

Poslední pracovní den byl věnován výjezdu do asi 70 kilometrů vzdálené věznice Ringerike. Jedná se o jednu ze dvou nejpřísnějších věznic v Norsku a zároveň o školní věznici (ty jsou celkem čtyři). Opět nám byla u ředitele věznice představena prezentace o věznici a vězeňském systému v Norsku a byly nám následně ukázány prostory věznice. Vybavenost věznice a jejích prostor není možné srovnávat s tím, jak známe věznice u nás, systém zacházení je naprosto odlišný a individualizovaný. Malé skupiny vězněných, ubytování výlučně po jednom, společné prostory připomínají skutečný domov a nad to vše velký počet motivovaných zaměstnanců. Věznice se dá přirovnat pouze k naší věznici v Jiřicích, tedy k pilotnímu projektu „otevřené věznice“ (ta byla inspirována právě norským systémem).

Celá zahraniční cesta proběhla bez problémů a myslím si, že bude přínosem jak pro VS ČR tak PMS ČR. 

 

mjr. Mgr. Bc. Adam Klimša, zástupce vedoucího pedagogického oddělení

Sdílet článek

Facebook
Platforma X