Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 19. května (VS ČR) – Ve dnech 16. až 20. května přijala Akademie na výměnnou stáž šestičlennou delegaci z partnerského vzdělávacího střediska vězeňské služby Rumunska.

S rumunskými odborníky udržuje Akademie kontakt téměř deset let a Prohlášení o spolupráci se Státní školou pro vzdělávání vězeňského personálu v Tirgu Ocna bylo podepsáno v srpnu 2018. Před vypuknutím pandemie Covid-19 navštívil Rumunsko ředitel Akademie VS ČR se svou první zástupkyní a tři učitelé se zúčastnili mezinárodního semináře bojového umění v Tirgu Ocna. Pracovní vztahy s rumunskými partnery pandemie nenarušila, pouze se odehrávaly na platformě on-line.

Letos v květnu se konečně podařilo naplánovat a uskutečnit reciproční stáž. Rumunskou delegaci vedl ředitel školy Vasile Scutaru, kterého doprovázeli učitelé odborných předmětů Ana Maria Sandu, Ionut Mihai Rusinoiu, Sorin Marian Urs, Madalina Ghinea a Carmen Preda. Partneři se  seznámili se systémem vzdělávání českého vězeňského personálu a prohlédli si školu Akademie a přilehlé Výcvikové a vzdělávací centrum. Byli také přítomni při střeleckém výcviku nových příslušníků, který probíhal ve Věznici Stráž pod Ralskem.

Součástí náročného pracovního programu byly také návštěvy ve Vazební věznici Liberec, ve Věznici Jiřice a  v Památníku českého vězeňství ve Vazební věznici a Ústavu pro zabezpečovací detenci v Praze Pankrác.

Doprovodný program nabídnul seznámení s regionem s tradiční výrobou skla, například formou exkurze ve sklárně Jiřího Pačínka a v Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova, v Galerii DW Davida Wünsche v Novém Boru.

Rumunská akademie https://anp.gov.ro/scoala-nationala-de-pregatire-a-agentilor-de-penitenciar-targu-ocna/  je stejně jako Akademie VS ČR členem sdružení akademií vězeňských služeb Evropy EPTA https://www.epta.info/agency/national-administration-of-penitentiaries-ro/.

.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X