Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

„Přenos funguje.“ Tato věta potvrdila zahájení závěrečných zkoušek příslušníků Základní odborné přípravy, které od pondělí 4. května do středy 6. května mimořádně proběhly přes SKYPE . Tři komise zasedly před počítače. Využívají technologie, která ještě před několika týdny v Akademii VS ČR nebyla ani představitelná.

„Pane strážmistře, jste způsobilý k vykonání závěrečné zkoušky?“

Mladí příslušníci si vybírají ze souboru třiceti otázek. Vybraná otázka je okamžitě odeslána přes SKYPE messenger. Za několik vteřin již vytištěnou otázku čte student ve věznici. Na přípravu má 20 minut. Studenti jsou pečlivě připraveni a odpovídají svižně a správně. Několik příslušníků podává vynikající výkon. Atmosféra zkoušky je uvolněná, příjemná a podporující.

Pokud jste divákem, připadá vám, že jde o něco zcela samozřejmého. Opak je pravdou. Jde o přelomovou chvíli, o mimořádné řešení jednoho z nejdůležitějších úkolů Akademie – tedy o potvrzení, že nový příslušník je připraven na výkon služby. Nová technologie vyžaduje nové dovednosti zejména od vyučujících, ale také od personálu věznic, který dohlíží na průběh zkoušek. Technickou podporu poskytují pracovníci IT. V několika věznicích je přítomen také ředitel či jeho první zástupce. Je to taková spolupráce, jako by se jednalo o koncert hudebníků nacházejících se ve stejném čase na jiných místech. Profesionalita a spolupráce.

Samozřejmě byly chvíle, kdy tento pilotní projekt poukázal na některé nedokonalosti. U jedné z komisí došlo k závadě na příjmu, která musela být řešena telefonicky. Náprava netrvala naštěstí dlouho. Občas měla komise zhoršený příjem zvuku a částečně si musela domýšlet, co student říká. Někteří studenti hovořili tak rychle, že se zvuk sléval a rezonoval. Protože však citace ze zákonů a nařízení umějí studenti jako básničky, nebylo nutné žádat studenta o zopakování. Oběma stranám však jistě chyběl přímý oční kontakt. Studenti nemohli sledovat reakce komise tak dobře, jako kdyby seděli přímo před ní. Přesto takto organizované zkoušky splnily svůj cíl.

„Chtěli bychom vám poděkovat, že jste se i v takových ztížených podmínkách na zkoušky pečlivě připravili. Přejeme vám úspěchy ve vašem služebním i osobním životě a těšíme se, že se uvidíme osobně na služebních zkouškách nebo na některém specializačním kurzu.“

Final Examinations via SKYPE

New uniformed staff members have passed their final examinations thanks to the modern technology. Three examination committees expressed their satisfaction with the students´ knowledge. The cooperation between the Academy and the prisons in the course of the examinations was exceptional.

Autor: Iva Prudlová

Foto/video: Michal Čechoň

Jazyková korektura: Renata Hečková

Sdílet článek

Facebook
Platforma X