Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 11. června (VS ČR) – V Akademii VS ČR se dne 8. června setkali odborníci, kteří připravují pilotní kurz pro řídící střeleb. V minulosti vybraní příslušníci absolvovali týdenní kurz na půdě Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Holešově. Již na podzim však prvních dvanáct účastníků bude mít možnost získat novou odbornost v Akademii ve Stráži pod Ralskem.

Rozdíl mezi kurzy organizovanými v minulosti a těmi připravovanými není jenom v místě realizace -   Holešov je ve Zlínském kraji, Stráž pod Ralskem v kraji Libereckém. Rozdílů je více. Vyšší policejní škola patří do rezortu Ministerstva vnitra, zatímco Akademie je součástí Vězeňské služby CŘ, která spadá pod Ministerstvo spravedlnosti. Původní týdenní kurz bude o týden prodloužen, čímž naváže na již existující kurz instruktorů sebeobrany, a tak organicky zapadne do právě revidovaného systému bojové přípravy příslušníků VS ČR. Také náplň nového kurzu reaguje na aktuální potřeby související s profesním vzděláváním příslušníků Vězeňské služby, a tomu budou odpovídat nově zvolené metody a prostředky. Účastníci kurzů budou mít mimo jiné možnost využívat nejmodernější střelnici vězeňské služby, kterou se může pyšnit právě Věznice Stráž pod Ralskem.

Cílovou skupinou jsou budoucí instruktoři střelecké přípravy působící v českých věznicích. V každé skupině jich bude trénovat dvanáct.

Tým lektorů, který budou tvořit nejlepší střelci Vězeňské služby, učitel střelecké přípravy Akademie, pyrotechnik Vězeňské služby a lektor akreditovaného vzdělávacího střediska pro první pomoc, se bude věnovat tématům jako bezpečnost a manipulace se zbraní a orientace v munici, související legislativa, teorie didaktiky, didaktika sušení a ostrých střeleb či základy první pomoci zejména v souvislosti se střelnými zraněními.

Na konci kurzu podstoupí absolventi zkoušku, při které budou demonstrovat získané vědomosti a dovednosti lektora ve specifické oblasti řízení střeleb.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X