Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 16. června (VS ČR) – Na základě Prohlášení o spolupráci s partnerskými organizacemi z Litevské republiky a z Lotyšska poskytla Akademie ve dnech 13. až 17. června možnost dvěma kolegům vykonat odbornou stáž.

Spolupráce se vzdělávacími středisky vězeňských služeb Litevské republiky a Lotyšska může být datována do roku 2014, stvrzena podpisy ředitelů však byla později (Lotyšsko 2019 a Litva 2021). Pandemie Covid-19 bilaterální vztahy neoslabila, ale naopak posílila, ačkoli se odehrávaly na platformě on-line.

Aurimas Nauséda z litevské akademie je učitelem, ale zabývá se mezinárodními vztahy a projekty Evropských fondů. Bývalá ředitelka vzdělávacího střediska lotyšského vězeňského personálu Kristine Beitele v současnosti pracuje na generálním ředitelství a věnuje se bezpečnosti věznic.

Zahraniční hosté se v průběhu stáže seznámili se systémem vzdělávání českého vězeňského personálu a prohlédli si školu Akademie a přilehlé Výcvikové a vzdělávací centrum. Zúčastnili se také aktivně výuky ve vybraných hodinách kurzu Základní odborné přípravy nových příslušníků. Připraveny byly rovněž diskuse na témata jako vězeňská administrativa, metody výuky nebo zacházení s vězněnými osobami.

Součástí odborné stáže byly dvě exkurze. Jedna do Věznice Stráž pod Ralskem, druhá do Komunitního domu Sv. Dismase ve Stráži pod Ralskem.  

Sdílet článek

Facebook
Platforma X