Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Památník v prostorách bývalého nacistického popraviště v pankrácké věznici často navštěvují nejen studenti, ale též lidé nejrůznějších profesí, kteří se zajímají o historii českého vězeňství. Dne 28. února 2018 v odpoledních hodinách navštívila Památník populární herečka paní Jiřina Bohdalová  v  doprovodu náměstka ministra spravedlnosti Mgr. Vladimíra Zimmela, ředitele Vazební věznice Praha Pankrác plk. Mgr. Pavla Dreslera a dalších zúčastněných.

V průběhu prohlídky expozice, dokumentující vývoj českého vězeňství z hlediska jeho tradic, deformaci a reforem, zavzpomínala na svého otce, který byl za své rebelantství vězněn v období nacismu i komunismu a na to, jak jej navštěvovala ve valdické věznici v 50. letech 20 století. V popravčí místnosti s gilotinou poznamenala, že období nacistického útlaku si velmi dobře pamatuje, jakož i perzekuce svobodomyslných lidí po roce 1948. A právě vlastní životní zkušenosti s bezprávím nepochybně přispěly k pravdivému a přesvědčivému ztvárnění celé řady hereckých rolí a zejména z vězeňského prostředí. Na počátku devadesátých let při cestě z USA se paní Bohdalová setkala na palubě letadla s uprchlým českým vězněm J.B., kterého k vydání do ČR doprovázeli dva příslušníci americké tradiční eskortní služby Marshal Service. Zajímala se o osud tohoto vězně a později jej navštívila ve Věznici Valdice. Ve věku, ve kterém se mnozí již oddávají zaslouženému odpočinku, dál hledá a naplňuje své cíle umělecké i lidské. Autor: PhDr. Aleš Kýr, Kabinet dokumentace a historie VS ČR 

Popiska k přiložené fotografii – zprava: Mgr. Vladimír Zimmmel, náměstek ministra spravedlnosti, Jiřina Bohdalová, plk. Mgr. Pavel Dresler, ředitel VV Praha Pankrác, PhDr. Aleš Kýr, vedoucí Kabinetu dokumentace a historie VS ČR.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X