Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 10. května (VS ČR) – V sobotu začala na Státním hradě Krakovci na Rakovnicku unikátní výstava obrazů odsouzených žen, které si svůj trest odpykávají ve Věznici Drahonice. Spolu s nimi vystavuje své kresby také zaměstnanec Akademie VS ČR PhDr. Ondřej Hladík. Již během sobotní vernisáže bylo zájemcům odprodáno 9 obrazů za částku převyšující 15 000,-- Kč. Další obrazy jsou na Krakovci k vidění do 28. května, kdy proběhne přímo v prostorách hradu jejich aukce. Celkový výtěžek bude věnován Klubu přátel dětí dětských domovů.

Oběma akcemi, vernisáží i aukcí, bude provázet Alexander Hemala, hudební doprovod zajistí přední český saxofonista, klarinetista a zpěvák Felix Slováček jr. Zájemci budou moci v rámci závěrečné aukce vydražit deset obrazů odsouzených žen, jedna z nich malbu studovala na střední škole. Obrazy do dražby věnovali také dva zaměstnanci Vězeňské služby ČR, z nichž jeden je dokumentátorem Kabinetu historie a dokumentace, který je součástí Akademie VS ČR. Výtěžek bude věnován Klubu přátel dětí dětských domovů, který zajišťuje podporu výchovných programů zaměřených na vzdělání, sport, umělecké aktivity a rozvoj individuálních talentů pro děti z DD, ale i pro děti ze sociálně slabých rodin. Sobotní vernisáže se zúčastnilo také 20 dětí z Dětského domova v Novém Strašecí.

Nápad k uspořádání této charitativní akce vznikl poté, co v rámci aktivity programu zacházení ´Kresba´, vedené pedagožkou volného času, malovaly odsouzené na čtvrtky pastelkami, vodovkami a temperami. Obrázky zaujaly vedoucího oddělení výkonu trestu mjr. Charváta, hlavního koordinátora této akce. Na jeho popud pak odsouzené začaly vytvářet reprodukce známých obrazů akrylovými barvami na plátna. A vzhledem k tomu, že s hradem Krakovec Věznice Drahonice již dlouhodobě spolupracuje, napadlo jej, že obrazy mohou být vystaveny v prostorách hradu a následně vydraženy v aukci, čímž odsouzené ženy pomohou znevýhodněným dětem.

Věznice Drahonice a Státní hrad Krakovec spolupracují již řadu let, kdy vždy během hlavní turistické sezóny jedna odsouzená hradem provází, další odsouzené v rámci extramurálních aktivit občasně pomáhají s úklidem a drobnými pracemi v areálu hradu.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X