Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 30. září 2022 (VS ČR) - Jak se odsouzení připravují studiem na život po propuštění? To zajímalo Ivana Šterna, redaktora časopisu Přítomnost. Ve čtvrtek 29. září si na zmíněné téma přijel popovídat s vedoucím Školského vzdělávacího střediska ve Věznici Všehrdy Liborem Řezníčkem.

Reportáž vzniká v rámci 6dílného projektu Dohlížet, anebo trestat aneb Má vězeňství odplácet, či napravovat. Vychází za podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a také ve spolupráci s webovým portálem Aktuálne.cz. Materiály pro třetí část se redaktor rozhodl získat mimo jiné i ve Věznici Všehrdy. „Reportáž by se měla dotknout u vás uplatňovaných forem vzdělávání, pracovní terapie a resocializace vězňů,“ objasňuje téma Ivan Štern.

Problematikou vzdělávání odsouzených i prostorami vzdělávacího střediska provedl novináře vedoucí ŠVS Libor Řezníček. Vysvětlil specifika učebního procesu, která se projevují zejména při praktické výuce. Reportér si prohlédl nejen učebny teoretické přípravy, ale také prostory, kde probíhá praktická část vzdělávání. Ve školském středisku se odsouzení mohou vyučit v oborech elektrotechnik-silnoproudař a truhlář. Vězněné osoby, které ukončí učební obor, tak dosáhnou nejen vyššího vzdělání a odbornou kvalifikaci, ale po propuštění mají větší šanci získat zaměstnání. Snižuje se tak i riziko recidivy závadového chování.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.