Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 16. dubna (VS ČR) Odsouzení specializovaného oddílu Věznice Všehrdy zhotovili pod vedením paní vychovatelky Mgr. Jitky Hartanové malá umělecká dílka ve formě předmětů s tématikou práva, dále pak falešné vitráže a obrázky, určená pro dlouhodobou výstavku v budovách Okresního soudu Chomutov.

Vyvrcholením této více jak roční práce bylo slavnostní otevření výstavy dne 16. dubna 2019 malou vernisáží, uspořádanou paní předsedkyní okresního soudu JUDr. Kateřinou Vltavskou za přítomnosti nejužšího vedení Okresního soudu Chomutov, vedoucí útvaru informací a organizačně správního Krajského soudu Ústí nad Labem, vedení Věznice Všehrdy spolu s regionálním ředitelem VS ČR plk. Mgr. Petrem Blažkem.

Všichni přítomní si tak mohli prohlédnout na civilní i trestní budově okresního soudu ucelený soubor nejen výtvarných děl, ale také se dozvěděli jaké techniky byly při jejich výrobě použity.

Nejvíce náročným výtvorem na čas a trpělivost byla kostka vyrobená technikou intarzie. Zde byly zvoleny obrázky charakterizující prostředí, ve kterém jsou umístěny a jsou na kostce vždy protilehle položeny. Paní vychovatelka a odsouzený, který dílo vyráběl se shodli na obrázku vah symbolizujících spravedlnost, knih a znaku §, který je jedním ze symbolů, synonymem práva, legislativy a předpisů. Dvě strany kostky jsou pak věnovány erbu města Chomutov. Výroba kostky zabrala odsouzenému něco mezi 250 až 300 hodinami práce.

Intarzie je výtvarné dílo vytvořené skládáním a lepením dýh různých barev a struktur. Tyto prvky se vyřezávají a skládají do různých vzorů, obrazců, ornamentů a po sestavení se lepí na podkladový materiál.

Dalším časově náročnějším dílem je plastika s hudebním tématem, kterou odsouzení vyráběli okolo 200 hodin. Časovou náročnost ovlivnil především fakt, že prošla rukama několika více či méně manuálně zručných odsouzených. Také se při výrobě musel měnit technologický postup. Prvotním záměrem bylo, aby plastika byla také vyrobena z dýhy a dřeva, ale nakonec byl zvolen povrch imitující pískovec.

Na zhotovení kostky a plastiky s hudebním tématem se celkově podílelo na dvacet odsouzených.

Již časově méně náročnými jsou tzv. falešné vitráže na jejichž zhotovení se podílelo pět odsouzených. Výše zmíněné výtvory a šest vitráží tak zdobí atrium budovy civilního soudu.

Falešná vitráž je výtvarná technika, díky které lze jednoduše vyrobit „vitráž“ na skleněném podkladu.  Základem je sklo, lepící olověná páska a barvy na sklo, které se nanášejí štětcem a nemusejí se zapékat. Konečný výtvarný efekt je samozřejmě velmi ovlivněn výtvarnými schopnostmi.

V budově trestního soudu jsou vystaveny velmi povedené kresby tuší, které návštěvníkům představují historické objekty České republiky. U vstupu je pak umístěna sestava obrazů znázorňující ženu a muže z profilu. Každé z těchto výtvarných děl tvořil odsouzený asi 30 hodin a malovali je postupně dva odsouzení.

Díla zapůjčená k dlouhodobé výstavě v prostorách okresního soudu byla vyrobena odsouzenými oddílu pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti nebo chování způsobenou užíváním návykových látek v rámci terapeutických aktivit zaměřených na získání pracovních návyků a rozvoje estetického cítění.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X