Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

 

Všehrdy 14. května (VS ČR) Stejně jako v předchozích letech se i v letošním roce odsouzení Specializovaného oddílu pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti nebo chování způsobenou užíváním návykových látek zapojili  do XXVIII. CELOPOLSKÉ A  XVI.  MEZINÁRODNÍ VÝSTAVY VĚZEŇSKÉHO UMĚNÍ SZTUM  2019. Organizátorem je Sztumské centrum kultury a Věznice Sztum.

Z Věznice Všehrdy zaslali v letošním roce 3 odsouzení 5 výrobků, které vytvářeli v rámci programu zacházení pod vedením paní vychovatelky Jitky Hartanové. Jedním je olejomalba Pražského mostu, jejíž namalování trvalo odsouzenému 25 hodin. Další odsouzený vyráběl za pomoci papíru, lepidla a špejlí repliku vojenského vrtulníku Cobra a motorky ve stylu Chopper. Motorku vyráběl odsouzený 160 hodin,  vrtulník dokonce 620 hodin.  Další dvě dílka byly vyrobeny takzvanou technikou STRING ART, což lze v jednoduchosti představit jako techniku, která využívá hřebíčky a bavlnku k vytvoření obrazu. Obraz České republiky trval odsouzenému 75 hodin. O mnoho složitější na délku výroby je sestava obrazů nazývající se    „ Muž a žena”. Toto dílo vyráběl odsouzený 320 hodin.

Výstava bude zahájena dne 6.7.2019 v Kino teatr „Poviśle” Sztum a ve Věznici Sztum a potrvá do konce srpna. Práce jsou rozděleny do čtyř kategorií – divadelní, literární, hudební a umělecké.  Cílem mezinárodní soutěže je popularizace vězeňské tvorby, kultivace vězeňkého prostředí a v neposlední řadě snaha přiblížit jednu z  mnoha činností prováděnou s odsouzenými ve výkonu trestu v rámci resocializace, která  může odsouzené vést ke změně životního stylu na svobodě.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X