Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 18. 10. 2023 (VS ČR) – Letos počtvrté se uskutečnila akce Hromadné darování krve s Vězeňskou službou ČR. Dnešek byl dnem, kdy nejvzácnější tekutinu darovali zaměstnanci Věznice Všehrdy. Již podruhé tak mohli učinit i v nemocnici Chomutov, která patří pod Krajskou zdravotní. Ráno se na odběrech sešlo 6 příslušníků (z nich jedna žena). Každý z nich „odevzdal“ téměř půl litru.

Týna, Hynek, Jára, Martin, Petr a Radek, šestice, která po sedmé ráno dorazila na hematologicko transfuzní oddělení chomutovské nemocnice. V dobrovolném dárcovství není ani jeden z nich nováčkem. Proto mě zajímalo , kolik odběrů na svém kontě mají – nejméně 10, nejvíce 66, celkem je to za všech šest 167 odběrů. To představuje 78,5 litru krve, která mnoha lidem navrátila zdraví či zachránila život. A také to znamená minimálně dvojnásobek vpichů. Před každým odběrem se totiž krev dárce testuje. Kontroluje se krevní obraz, hodnoty červeného krevního barviva – hemoglobinu. Dárci se měří teplota. Pokud je vše v pořádku, přistoupí se k  vlastnímu odběru (nejčastěji) plné krve. Přitom se ještě odebírají další vzorky, které se pak testují na HIV, infekční záněty jater typu B a C a syfilis. Do doby, než jsou známé výsledky těchto testů, leží čerstvě získaná krevní „konzerva“ tzv. u ledu, aby byla zajištěna maximální bezpečnost příjemce krve.

Dárcovství krve je v naší republice dobrovolné nebo také se říká bezpříspěvkové. A jak uvádí Český červený kříž na svých webových stránkách: „Zájem na bezplatnosti dárcovství krve není jen morální. Důvodem, proč výhradně bezpříspěvkové dárcovství je hodno podpory a tito dárci též morálního ocenění, je především a hlavně zájem bezpečnosti transfúzního přípravku, tedy zájem bezpečnosti příjemce - nemocného člověka, kterému má krev či jiný transfúzní přípravek navrátit zdraví či zachránit život. Statistický, mnohokrát prokázaný, fakt hovoří jasně – finanční motiv, tedy vidina přímé platby za konkrétní odběr, přivádí do řad dárců jedince, který je z tohoto důvodu ochoten zatajit důležité údaje o sobě, svém chování a zdravotním stavu. Nepřekvapí např., že vlna nákaz infekcí HIV v osmdesátých letech byla způsobena hlavně dárci placenými. Mnohem vyšší incidence záchytu infekcí u dárců placených je skutečností i dnes.“ To však nevylučuje, aby lidé, kteří se s ostatními dělí doslova o kus sebe sama, nemohli být oceněni. Dva z našich dnešních dárců již získali Zlatou medaili Prof. MUDr. Jana Jánského.

var

Sdílet článek

Facebook
Platforma X