Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 21.12. (VS ČR) Odsouzení Věznice Všehrdy si každý rok na vánoční svátky připravují své pohoštění ze surovin, které si nakupují ve vězeňské prodejně. Zajišťují si také výzdobu ubytoven, aby si tak trochu zpříjemnili sváteční období. Nejinak tomu je i v letošním roce. Bohužel jsou to již druhé Vánoce s opatřeními v souvislosti s onemocněním Covid – 19 v České republice.

Na rozdíl od loňského roku si odsouzení ve sváteční dny užijí i svých rodinných příslušníků při plánovaných návštěvách. Ty se však neobejdou bez dodržení nastavených proticovidových opatření. Návštěvy se uskuteční standardně v plánovaném čase, v dopoledních i odpoledních hodinách. Kromě standardních návštěv proběhnou také návštěvy formou online za využití aplikace Skype, tzv. Skype návštěvy, podle rozpisu pro jednotlivé ubytovny. Každá ubytovna má v týdnu jeden termín, to znamená, že si se svými blízkými kolem svátků budou moci zavolat všichni zájemci z řad odsouzených.

Mladiství odsouzení si pod vedením paní vychovatelky postupně vyzdobili okna ubytovny vánočními motivy a upekli vánoční cukroví. To vše v rámci zájmových aktivit. Již v měsíci listopadu pod dohledem pedagožky volného času vyráběli adventní věnce, které našly své využití na administrativní budově věznice.

I dospělí odsouzení si před vánočním časem, při plnění programu zacházení, provádějí úklid ubytoven, včetně praní záclon a případné výzdoby. Během zájmových aktivit pečou cukroví nebo vánočku a budoucí kuchaři, kteří navštěvují školské vzdělávací středisko, se pouští i do přípravy svátečních pokrmů.

Jídelníček po dobu vánočních svátků se ve věznici nijak neliší od běžných vánočních zvyklostí. Ke štědrovečerní večeři budou mít odsouzení vepřový řízek, bramborový salát, vánoční pečivo, ovoce a malou čokoládu.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X