Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 21. prosince (VS ČR) V první polovině prosince 2018 byl ve Věznici Všehrdy ukončen již 10. ročník edukativně terapeutického programu „TP 21 JUNIOR“, který se zaměřuje na problematiku snižování násilí mezi mladistvými odsouzenými. Tento program se ve věznici realizuje vždy 2x do roka a to na jaře a na podzim a jeho realizace s časovou dotací 21 hodin týdně trvá 3 měsíce. V letošním roce absolvovalo a úspěšně dokončilo program 12 z 15 zařazených mladistvých odsouzených.

     Program „TP 21 JUNIOR“ je koncipován jako vzdělávací program, který respektuje široké spektrum cílové skupiny mladistvých vězňů, uplatňují se zde prvky individuální i skupinové dynamiky. Smysl a cíl programu koresponduje s prvotním krokem pro jakékoliv zacházení s pachateli trestné činnosti, vedoucí k vytvoření pozitivního náhledu na nevhodnost řešení konfliktních a zátěžových situací agresivním jednáním, uvědomění si vlastní odpovědnosti a přijetí konkrétních důsledků za své jednání i za porušování zásad slušného chování spojeného s agresivitou či násilím. Hlavním cílem tohoto programu je minimalizace násilných projevů v chování mladistvých odsouzených snížením jejich aktuální, situačně podmíněné hladiny agresivity. Tento program napomáhá mladistvým vězňům při výkonu trestního opatření v jejich sebepoznávání, ukazuje jim možnosti vlastní sebereflexe.

     Cílovou skupinou pro tento program je 8-12 vytipovaných mladistvých odsouzených s poruchami chování, kteří se projevují  násilnickými sklony a agresivitou v kolektivu ostatních mladistvých odsouzených, případně nevhodným chováním se znaky šikany nebo fyzického násilí. Tito mladiství si často prošli ústavní výchovou v diagnostických a výchovných ústavech, mají nemalé zkušenosti s drogovou nebo alkoholovou závislostí, mají proto leckdy sníženou mentální úroveň.

     Během tříměsíčního působení na odsouzené se všem devíti zaměstnancům participujícím na programu „TP 21 JUNOIR“ daří mladistvé motivovat k určité pozitivní změně v chování prováděnými aktivitami jako je Kultivace osobnosti, Konflikt a možnosti jeho řešení, Stres a možnosti jeho zvládání, Občanská a rodinná výchova, Sociálně právní výcvik a společenské chování, Výtvarné techniky, Relaxační techniky, Pohybová cvičení, Sportovní hry, Pracovní výchova (forma úklidu), Sebeobslužné činnosti, Zahradnické práce a Duchovní činnost.

     V průběhu obou běhů terapeutického programu „TP 21 JUNIOR“ roku 2018 se podařilo vychovatelům a odborným zaměstnancům věznice zařazené vězně motivovat k smysluplnému využití času stráveného ve vězení, k získání nových zkušeností i poznatků a k možnosti získat např. odměnu. Dopouštění se kázeňských přestupků zařazenými mladistvými vězni se v oblasti fyzického násilí nebo agrese podařilo minimalizovat. Všichni zařazení se zapojovali rádi a s ochotou.

Mgr. Ilona Kalauzová

speciální pedagog

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X