Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 22. března (VS ČR) – V polovině března proběhly ve dvou partnerských středních školách náborové dny nebo také burzy práce. Věznice Všehrdy přijala pozvání od ESOZ Chomutov i Střední školy technické Most. Do obou škol vyrazily týmy složené z personalistek a příslušníků vězeňské stráže a výkonu trestu.

Personalistky studentům čtvrtých ročníků nejen bezpečnostních oborů přiblížily průběh přijímacího řízení. Popsaly, co všechno je jeho obsahem, jak vypadají testy fyzické zdatnosti, jak dlouho trvají testy zjišťující osobnostní způsobilost k práci příslušníka Vězeňské služby ČR. Odpovídaly na četné dotazy. Měly pro studenty připravené i drobné propagační předměty.

Příslušníci poutavě vyprávěli o své práci. Vysvětlovali, v čem se liší náplň služby příslušníka oddělení vězeňské stráže od služby příslušníka oddělení výkonu trestu. Studenty nejvíce zaujala výstroj a pak samozřejmě praktická ukázka nasazení donucovacích prostředků a předvedení vězněné osoby. Někteří si na vlastní kůži vyzkoušeli poutací opasek, přiložení služebních pout a předváděcího řetízku. Dozvěděli se, v jakých případech se donucovací prostředky používají a za jakých podmínek. Jiní oblékli balistickou vestu, která chrání příslušníky proti použití střelné nebo bodné zbraně. Příslušníci vysvětlili, že tato speciální výstroj se používá především k eskortování nebezpečných vězňů, popřípadě při vypuknutí nepokojů mezi vězněnými osobami.

O práci ve vězeňství někteří z nich živě diskutovali. Především mladí muži se zajímali o různá omezení, která by mohla být překážkou k přijetí do služebního poměru, např. tetování, nošení brýlí, apod. Do diskuse se zapojilo i pár děvčat. Zajímalo je mimo jiné, zda mohou v mužské věznici sloužit i ženy a na jakých služebních nebo pracovních pozicích.

Spolupráce mezi zmíněnými školami bude pokračovat formou praxe studentů, exkurzí do Věznice Všehrdy, besed se studenty na obou středních školách i účastí na podobných akcích v dalších letech.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X