Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 5. srpna (VS ČR) – V úterý dne 3. srpna se ve Věznici Všehrdy stáčel již počtvrté letošní med od čtyř včelstev, o která se starají odsouzení pod vedením paní pedagožky volného času Terezie Hefnerové. Celkem se podařilo vytočit 80 kg medu.

Nejprve paní vychovatelka s jedním odsouzeným, který se pravidelně zúčastňuje aktivity programu zacházení „Základy chovu včel“, hned po ránu odebrali z úlů dřevěné rámky s mednými zásobami. Ty byly odsouzeným odvezeny do tak zvané medárny, kde byly odvíčkovány. To znamená, že byla speciální vidličkou odstraněna slabá vrstva vosku. Poté se rámky vytočí v medometu.

V letošním roce se začínalo se čtyřmi včelstvy a jedním vyzimovaným náhradním oddělkem, což se osvědčilo, protože po sloučení sladších včelstev jsme sezónu zahájili se čtyřmi včelstvy. Jaro bylo dlouho chladné a vyčasilo se až po odkvětu ovocných stromů i řepky, ale nám štěstí přálo v podobě okolních polí, na kterých postupně kvetla řepka až do poloviny července, mísila se s kvetením akátu a později nedaleko kvetly i lípy.

Chov včel ve věznici provozujeme od roku 2018. V letošním roce teoretickou přípravou prošlo 30 odsouzených a prakticky se na chovu podílelo 11 odsouzených, kteří se střídavě starali o včelky od jara až do stáčení medu. Nyní je čeká ještě zazimování a podzimní léčení včel.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X