Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 30. listopadu 2022 (VS ČR) – Jak se člověk dostane do věznice? Jak to ve vězení vypadá? Jak se musí odsouzený chovat? Co celý den dělá? Co se stane, když „zlobí“? Takové a další otázky mají žáci základních škol, kam zaměstnanci Věznice Všehrdy jezdí v rámci preventivních programů na besedy.

Pedagogové základních škol nezřídka žádají Věznici Všehrdy, aby její odborní zaměstnanci a příslušníci přijeli na školu a v rámci prevence kriminality a drogové problematiky a uspořádali besedu s žáky druhého stupně. A tak tým složený ze speciální pedagožky výkonu trestu, příslušníka vězeňské stráže, psovoda a služebního psa vyráží do blízkých i vzdálenějších škol. Speciální pedagožka nejprve mezi žáky zjistí, jak jsou na tom s právním vědomím, zda vědí od jakého věku a za které trestné činy může jít člověk „sedět“.

Žáci se pak dozvědí, jak to v „base“ chodí, jaké mají vězni povinnosti, práva, jak vypadá jejich běžný den, zda se mohou vzdělávat nebo chodit do práce. Zjistí, že pobyt ve věznici není žádný „med“. Například když někdo poruší své povinnosti, je kázeňsky potrestán a jde si „sednout na díru“, jak se mezi vězni říká oddělení výkonu kázeňských trestů. V praktické ukázce si na vlastní kůži vyzkouší, jakým způsobem se předvádí nebezpečná osoba. Žákům se nejvíce líbí předvedení práce služebního psa při vyhledávání drog.

Častým tématem na besedách je šikana. Na jedné ze škol se dokonce 5 žáků přiznalo (mezi nimi i jedna dívenka), že šikanovali své spolužáky. Pětice se pak před plénem ostatních žáků i učitelů omluvila. To ocenili jak pracovníci věznice, tak i pedagogové.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X