Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 18.10. Tak jak se již stalo pravidlem, proběhlo v měsíci říjnu 2018 ve Věznici Všehrdy ukončení terapeutického programu s předáním osvědčení sedmi členům skupiny odsouzených, která dosáhla a obhájila stanovená kritéria v mnoha měsíční práci.

Specializovaný oddíl pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování, způsobenou užíváním návykových látek realizuje terapeutický program, jehož cílem je snižování pravděpodobnosti recidivy, tedy opětovnému nadužívání návykových látek a s tím spojené páchání většinou majetkové trestné činnosti.

Ale toto jednoduché konstatování zahrnuje velké množství terapeutických činností zaměřených především na dobrovolnou abstinenci, změnu chování, přístupu k životu a společnosti, nalezení sebe sama a důvodu po jejich návratu do občanského života, které bývá často potřeba znovu nalézt. To vše je realizováno především technikami skupinové a individuální terapie, fyzickým zátěžovým programem, relaxacemi, pracovními a vzdělávacími činnostmi, vedením k soběstačnosti a zájmovou činností. Ke skupinovým technikám samozřejmě patří i velmi důležitá prevence před návratem k drogám s využitím technik psychosociálního výcviku.  Tato péče není samoúčelná, stačí si spočítat, kolik jeden bývalý uživatel drog společnosti ušetří na zdravotní péči, léčení a škodách na majetku při jeho potřebě několika tisícovek korun na den.

Skupina odsouzených prošla nelehkou cestou pod vedením terapeutického týmu, bezpočtem skupinových a individuálních intervencí s náročnou obhajobou každé fáze programu. Veřejné obhajoby nejsou jen o změnách postojů a hodnot, ale také třeba o řešení otázek řešení dluhů, následků své trestné činnosti a vytváření předpokladů pro reálný bezproblémový vstup do občanského života po ukončení výkonu trestu.proč se uživatelé drog nedokázali se svými problémy vypořádat. Jejich vedení specifickými přístupy k racionalitě emočního prožívání a také vytváření předpokladů pro zajištění sociálního zázemí .

Ing. Bc. Jan Randák speciální pedagog

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X